"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Waarom zoeken mensen na vakantie vaker andere baan?

Nederlanders gebruiken tijd van de baas om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. De neiging om te zoeken naar ander werk neemt toe na een vakantieperiode.

Dat blijkt uit een analyse van recruitmentbureau Robert Half.

Maandag populairste dag om te solliciteren
De piekmomenten voor solliciteren bevinden zich tussen 11.00 en 14.00 uur, met maandag als populairste dag. Ruim 50% van de werkzoekenden uploadt zijn of haar cv tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags. Voor de periode tussen 10.00 en 17.00 uur is dit bijna 92%. Bijna een op de vijf ontvangen cv’s wordt geüpload op maandagen, zaterdag (7,3%) is de minst populaire dag om te solliciteren.

Vakantietijd gebruikt voor heroriëntatie
“We zien dat mensen vaak na een periode van rust beseffen dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Mensen gebruiken de zomer- en kerstvakantie om zich te heroriënteren. Ze nemen de tijd om hun carrière onder de loep te nemen en zichzelf de vraag te stellen: waar sta ik en waar wil ik naartoe. In sommige gevallen leidt dit dus tot een zoektocht naar een baan die beter aansluit bij hun verwachtingen”, aldus Frederique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

Cv-uploads vooral in januari en september
Dat men vaker na een periode van rust op zoek gaat naar een nieuwe baan wordt bevestigd door de verdeling van cv-uploads over het jaar: januari (10,4%) en september (10,1%) zijn de populairste maanden. Tijdens en vlak voor een vakantie houden werkzoekenden zich minder bezig met solliciteren: in december (5,7%) en juni (6,3%) uploaden kandidaten het minste aantal cv’s.

Bron: Robert Half, persbericht 2 september 2019

Zie ook
FastFlex: mobiliteit op arbeidsmarkt is goed
Raet: arbeidsmobiliteit verdient meer aandacht in organisaties

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.