"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Sociaal contact reden voor 65+’ers om te blijven werken

Een op de tien AOW’ers werkt nog en kiest vooral voor een baan in de logistiek en de gezondheidszorg. De belangrijkste reden is niet financieel; bijna de helft doet dit voor de sociale contacten.

Dit blijkt uit onderzoek door PanelWizard onder 1200 respondenten, in opdracht van USG People.

Extra inkomsten
De tweede reden (45%) is een manier om de AOW aan te vullen. De extra inkomsten zijn bescheiden: 64% verdient minder dan 500 euro netto per maand. Daarnaast worden ook het niet stil kunnen zitten (39%) en het zich nuttig willen voelen (36%) regelmatig genoemd als redenen om te blijven werken.

Andere functie
Functiegroepen waarin mensen na het pensioen het meest werkzaam zijn, zijn logistiek/transport (13%), gezondheidszorg (13%) en administratief/secretarieel (8%). Dit is lang niet altijd de achtergrond waarin mensen zelf al werkten. Tweederde van de pensioengerechtigden heeft een (bij)baan in een andere functie of sector dan waar ze voor opgeleid zijn (65%).

Sociale contacten
Een ruime meerderheid is tevreden met de sociale contacten die de baan oplevert (82%), voelt zich van toegevoegde waarde bij hun opdrachtgever (69%) en/of krijgt door te werken het gevoel ergens bij te horen (59%). Meer dan zes op de tien werkende AOW’ers vindt doorwerken na de pensionering dan ook een aanrader voor andere 65+’ers.

Via kennissen of uitzendbureau
Bijna een kwart van de AOW’ers vindt een bijbaan via hun sociale netwerk. De helft doet een beroep op een uitzendbureau, 19% raadpleegt advertenties in de krant, en slechts 15% zoekt online. Vier op de tien weet niet waar hun zoektocht naar een betaalde baan zou moeten beginnen. Er is dus nog veel ruimte voor advies over het vinden van een bijbaan binnen deze doelgroep.

Bron: USG People, 13 september 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.