"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wie zijn de favoriete werkgevers per regio?

Shell was het afgelopen jaar de meest favoriete werkgever van Nederland, gevolgd door Het Rijk en de Politie.
Meest favoriete werkgevers per provincie
In de top 10 van favoriete werkgevers per provincie staan vooral lokale werkgevers die in die regio zijn gevestigd. Opvallend ten opzichte van de landelijke ranglijsten is dat gemeenten en ziekenhuizen veel worden genoemd.

Dat blijkt uit analyses van het ArbeidsmarktGedragsonderzoek van Intelligence Group, onder ruim 40.000 respondenten tussen 2017 en 2019.

Shell, de nummer een van Nederland in 2018, is vooral populair in het westen van Nederland, terwijl zowel Het Rijk als de Politie in bijna alle provincies worden gezien als een van de populairste werkgevers. De Politie staat in drie provincies zelfs op nummer één: in Friesland, Overijssel en Utrecht.

Ziekenhuizen zijn populaire werkgevers
In Groningen en Friesland staan er twee ziekenhuizen in de top-3 en in Zeeland staat de zorginstelling SVRZ (Stichting Voor Regionale Zorgverlening) voor kwetsbare ouderen op nummer 1. Dit is een goed teken voor ziekenhuizen en zorginstellingen voor wie het lastig is om voldoende personeel te vinden. Ondanks de hoge werkdruk binnen de sector worden ze wel gezien als een aantrekkelijke werkgever in de regio. Mooie voorbeelden zijn: het UMCG in Groningen, het Radboud UMC in Nijmegen, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes en het Isala ziekenhuis met locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde.

ASML populairste in Brabant
Hightechbedrijf ASML uit Veldhoven heeft in Brabant de positie van de meest favoriete werkgever en is populairder dan Philips, een bedrijf met veel historie in de regio. De laatste jaren timmert ASML aan de weg op het gebied van employer branding, campusrecruitment, de ‘career’ pagina op de website en andere campagnes. En met succes.

Gemeenten ook populair
Opvallend is dat gemeenten veel zijn genoemd als favoriete werkgever. Twee keer staan gemeenten op nummer 1, namelijk Gemeente Assen in Drenthe en Gemeente Almere in Flevoland. In Drenthe staan er zelfs drie gemeenten in de top drie, waaronder Gemeente Emmen en opvallend genoeg de Gemeente Groningen, toch buiten de provincie Drenthe. Toch is het niet voor alle gemeenten makkelijk om talent te werven. Meer focus op het imago en de bekendheid van gemeenten als werkgever kunnen helpen met het aantrekken van talent.

Bron: AGO, 28 augustus 2019

Zie ook deze interviews
Werken bij gemeenten Amstelveen en Aalsmeer – uitnodigend!
Gemeente Heerde werft trainees en verlaagt inhuur
Gemeente Nijmegen, interne mobiliteit en instroom jong talent

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.