"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendorganisaties die elkaar versterken

Suzan Blaakenburg, districtsmanager Brabant, Raaak Personeel
Suzan Blaakenburg, districtsmanager Brabant bij Raaak Personeel

Hoe mooi is het als uitzendorganisaties elkaar versterken?

Ik ben Suzan Blaakenburg en ik ben sinds juli 2016 districtsmanager Brabant bij Raaak Personeel. In deze rol houd ik mij nadrukkelijk bezig met duurzame inzetbaarheid.

Flexkrachten duurzaam inzetten
Droom jij wel eens van een ideale wereld? Ik wel. En dan vooral als het gaat om mijn vakgebied. Om terug te grijpen op de titel van mijn column: hoe mooi zou het zijn als uitzendorganisaties als collectief zouden optreden en elkaar versterken? Vooral als het gaat om duurzame inzetbaarheid van flexkrachten. Wij, als flexbranche, hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om flexkrachten duurzaam in te zetten.

Onze business is het maken van de juiste match, maar daar houdt het wat mij betreft niet op. Ik vind dat we moeten inzoomen op loopbaangarantie en doorstroom van flexkrachten op de lange termijn. En dat betekent dus dat je verder moet kijken dan je eigen winkel. Waarom zou het niet zo kunnen zijn dat uitzendorganisaties flexkrachten aan elkaar doorgeven? Op die manier blijft een medewerker aan het werk én vindt hij of zij passend werk. Ik vind dat we ons altijd moeten afvragen of mensen op de juiste plek zitten. Ik zie dat als een verplichting. We zijn als flexbranche tenslotte verantwoordelijk voor 35% van alle banen in Nederland.

De kracht van het collectief
Ik geloof echt in de kracht van het collectief. Als groep krijg je zoveel meer in beweging dan alleen. Dat zie ik heel duidelijk bij de projecten die ik voor Raaak initieer en begeleid. Samen met onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers hebben we de afgelopen jaren mooie dingen bereikt. In West-Brabant hielpen we in samenwerking met het uitvoeringsprogramma West-Brabant en Stichting Vakopleiding Metaal een groep zij-instromers aan een vaste baan in de metaal. Een ander goed voorbeeld van gezamenlijke inspanning is het woningstoffeerders-project in Zuid-Holland. In samenwerking met de Woontotaal Academy in Zoetermeer leidde Raaak een aantal deelnemers op tot woningstoffeerders. En omdat ook werkgevers participeerden, konden de deelnemers na de opleiding meteen aan de slag.

Duurzame inzetbaarheid en Raaak Personeel
Duurzaamheid is voor Raaak niet zomaar een modewoord. Het bieden van toekomstperspectief aan flexkrachten zit in ons DNA, het geeft ons bestaansrecht. Bij Raaak staat oprechte persoonlijke aandacht op één. Die visie vind je terug in onze naam. De 3 A’s staan voor aandacht. Voor onze interne medewerkers, voor de klant én voor de flexkracht.

We voeren gesprekken met onze flexkrachten. Die flexkrachten noemen we binnen Raaak overigens RaaakKrachten, dit omdat we hen zien als onze eigen medewerkers en hopen dat zij ons zien als hun werkgever. We vinden het belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen en ze verder te helpen met hun loopbaan. Dit moet goed uiteraard goed, gestructureerd en met een duidelijk plan gebeuren. Daarom doen we dit in samenwerking met DOORZAAM. Een aantal collega’s is begin dit jaar begonnen met het volgen van trainingen bij DOORZAAM zodat ze nog beter kunnen inzoomen op duurzame inzetbaarheid. Tijdens de trainingen leren ze hoe ze kwalitatief goede loopbaangesprekken kunnen voeren en hoe ze workshops kunnen geven waar onze RaaakKrachten echt mee vooruit kunnen. Het uiteindelijke doel is om die flexkracht aan het werk te houden. En natuurlijk is het heel mooi als dat via Raaak Personeel kan, maar het is ook prima als dat niet zo is.

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.