"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Rutte: flex wordt minder flex, vast minder vast

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad gemeld dat het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans is besproken.

Dat wordt volgende week door minister Koolmees naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hervorming arbeidsmarkt
Rutte: “Het is een van de grootste hervormingen waar het kabinet op dit moment aan werkt. Het is hard nodig om de arbeidsmarkt te moderniseren en daarom is ook gezegd in het regeerakkoord dat dit een van de belangrijke elementen zal zijn van dit kabinet.”

Flex minder flex, vast minder vast
“De kern van het voorstel is dat we vast minder vast willen maken en flex minder flex en dus een arbeidsmarkt die werkt voor iedereen. Zowel voor werkgevers als voor werknemers maar ook rekening houdt met wensen van mensen. Hoeveel uur ze willen werken en in wat voor type dienstverband.”

Makkelijker ontslaan
Het kabinet wil het verschil tussen flex en vast kleiner maken. Voor werkgevers wordt het vanaf 2020 makkelijker om iemand met een vast contract te ontslaan. Daarnaast wordt de maximale proeftijd verlengd naar vijf maanden.

WW-premie
Bovendien gaat de ww-premie voor vaste contracten omlaag, en voor flexcontracten omhoog, zodat flexwerk duurder wordt voor werkgevers. De maximale duur van flexcontracten gaat van twee naar drie jaar.

Bron: Ministerraad en NOS, 2 november 2018

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.