"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Prinsjesdag 2018

Minister Hoekstra van Financiën heeft op Prinsjesdag, de Miljoenennota aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Het kabinet maakt in de troonrede, uitgesproken door koning Willem-Alexander, en in de Miljoenennota duidelijk dat het wil investeren in de samenleving en tegelijk zorgen voor een betere koopkracht voor de burger.

Zie ook: Welke maatregelen neemt het kabinet voor de arbeidsmarkt?

Groei economie 2,6%
De economie groeit volgend jaar naar verwachting met 2,6 procent, maar het kabinet waarschuwt voor onzekere internationale ontwikkelingen, zoals de Brexit, de economische situatie in Italië en Turkije en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.
Samenvatting Miljoenennota 2019, infographic
Kosten van arbeid lager voor mkb
Het kabinet trekt in 2020 €100 mln uit om de kosten van arbeid in het mkb te verlagen. Het is nog niet duidelijk hoe het geld gebruikt gaat worden. Staatssecretaris Menno Snel denkt bijvoorbeeld aan een verruiming van de regeling om werkkosten onbelast te vergoeden.

Koopkracht gemiddeld +1,5%
Het kabinet wil dat het overgrote deel van de bevolking in Nederland er volgend jaar op vooruitgaat. Uitgegaan wordt van een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5 procent voor meer dan 95 procent van de huishoudens. De cijfers verschillen per groep. Volgens het ministerie van Sociale Zaken gaan alleenstaande ouders met het minimumloon er 0,3 procent op vooruit, samenwonende ouderen met een relatief hoog pensioen 2,7 procent.

Verdere daling werkloosheid
De werkloosheid daalt naar verwachting tot 320.000, het laagste niveau (3,5%) in jaren.

Extra investeringen
Het kabinet komt met extra geld voor onderwijs, defensie, veiligheid (er worden 1.100 agenten opgeleid) en zorg. Dat was vorig jaar al aangekondigd in het regeerakkoord. De bewindslieden vullen het tekort op de rechtspraak alsnog aan. Voor de publieke omroep komt kabinet het met een eenmalig bedrag om het gat in de begroting als gevolg van tegenvallende reclame-inkomsten te helpen dichten.

De nieuwe pensioenplannen werden nog niet gepresenteerd, omdat er nog geen akkoord is.

Bron: Rijksoverheid/Prinsjesdag, 18 september 2018, troonrede en NOS

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.