"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Feiten en fabels over vakantiegeld

De 4 feiten en fabels over vakantiegeld

Het is weer bijna tijd voor een fijn extraatje: in mei ontvangen de meeste werknemers in Nederland vakantiegeld. Over het algemeen 8% van het brutoloon. Maar geven we dat vakantiegeld ook écht uit aan vakantie? En is een werkgever verplicht jou vakantiegeld uit te betalen? En hoe zit het met vakantietoeslag als je ziek bent?

Recruitmentplatform Monsterboard vat 4 feiten en 4 fabels over vakantiegeld samen.

Feiten:

  1. Vakantiegeld uitbetalen is verplicht. Je werkgever moet jou apart vakantiegeld uitbetalen, dat is wettelijk verplicht en mag niet in het gewone loon ‘verstopt’ zitten.
  2. Vakantiegeld wordt niet alleen uitgegeven aan een vakantie. Uit een poll van Monsterboard met 111 deelnemers blijkt dat de helft van de mensen het extraatje gebruikt om te sparen. Ruim een derde (34,2%) van de mensen gebruikt het vakantiegeld voor een vakantie. Een klein deel (7,9%) zet het bedrag niet apart en gebruikt het voor een andere grote uitgave zoals een auto.
  3. Ook als je ziek bent, krijg je gewoon vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt berekend over je bruto loon en als je in loondienst werkt, betaalt je werkgever je salaris gewoon door als je ziek bent. Dus ook dan blijf je gewoon vakantiegeld opbouwen. Het kan wel zo zijn dat je bij langdurige ziekte bijvoorbeeld maar 70% van je bruto salaris krijgt uitbetaald. Dan krijg je dus ook alleen over die 70% vakantiegeld.
  4. Vakantiegeld wordt alleen betaald over het bruto loon. Krijg je een bonus, dertiende maand, winstuitkering of onkostenvergoeding? Hier krijg je geen vakantietoeslag over. De 8% vakantietoeslag geldt alleen voor het salaris van je gewone dienstverband.

Fabels:

  1. Vakantiegeld is altijd 8% van het brutoloon. Je werkgever is verplicht je minimaal 8% van je bruto loon aan vakantiegeld uit te betalen. Maar als je meer dan drie keer het minimumloon ontvangt, hoeft je werkgever je alleen 8% vakantietoeslag te betalen over het stuk loon dat gelijk is aan drie keer het minimumloon. Over het bedrag dat je daarbovenop ontvangt, hoeft je werkgever je geen of minder vakantiegeld uit te betalen. Ook kun je afspreken dat je meer dan 8% krijgt, bijvoorbeeld dat je bij bijzondere prestaties 10% toeslag ontvangt.
  2. Het vakantiegeld wordt altijd in mei uitbetaald. De meeste werkgevers betalen het vakantiegeld in mei uit, maar het mag ook in juni. Je werkgever mag het vakantiegeld ook in delen uitbetalen, als het totale bedrag maar voor eind juni op je rekening staat.
  3. Over overwerk uren krijg je geen vakantiegeld uitbetaald. Werk je regelmatig over en krijg je die uren ook uitbetaald? Dan is je werkgever sinds 1 januari 2018 verplicht je ook over de gemaakte overuren vakantiegeld uit te betalen.
  4. * [Bij 3: houd rekening met de cao! zie hieronder, red. FN]

  5. Mensen met een uitkering krijgen geen vakantiegeld. Je krijgt gewoon vakantiegeld als je een WW-uitkering (8%) of een bijstandsuitkering (5%) hebt. Als je rechtstreeks van het UWV een zwangerschaps- of ziektewetuitkering ontvangt dan krijg je niet nog extra vakantiegeld, dat zit dan al bij je uitkering inbegrepen.

En dan nog een leuk weetje: waar komt vakantiegeld eigenlijk vandaan? Rond 1910 werd vakantiegeld voor het eerst opgenomen in CAO’s. Werknemers kregen vanaf toen hun salaris doorbetaald als ze op vakantie gingen. Voor die tijd was het normaal dat als je met vakantie ging, je ook geen loon kreeg. Het vakantiegeld zoals we het nu kennen bestaat sinds 1968. Toen werd er besloten dat werknemers een extra betaling naast het loon kregen om ook echt op vakantie te gaan.

Bron: Monsterboard, 2 mei 2018

*Let op: Vakantiegeld over overuren is afhankelijk van cao

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.