"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Werkgelegenheidsverwachting terug op niveau van voor de crisis

Voor het eerst sinds 2008 is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers terug op het niveau van voor de crisis. Werkgevers in de bouw (+17%) zijn het meest optimistisch.

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q2), uitgevoerd onder 58.000 werkgevers waarvan 750 uit Nederland.

Bekijk de infographic met de verwachtingen voor Nederland.

MEOS Q2 2018, optimisme bij werkgevers

 

Het werkgelegenheidscijfer stijgt dit kwartaal met vijf procentpunten naar +9% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Opvallend is dat Nederlandse werkgevers in alle sectoren dit kwartaal meer medewerkers verwachten aan te nemen. De bouw is met +17% de meest positieve sector.

“Dit is de sterkste toename van de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers in de afgelopen 12 jaar”, aldus José Brenninkmeijer, Algemeen Directeur van ManpowerGroup Nederland. “De Nederlandse economie draait op volle toeren en dit resulteert in een positief sentiment onder werkgevers in alle sectoren. Hierdoor wordt de schaarste op de arbeidsmarkt echter steeds beter zichtbaar. We merken dat Nederlandse werkgevers als gevolg hiervan ruimer durven te denken als het gaat om het vinden van de juiste kandidaat. Naast een verbreding van hun doelgroepen, zien wij ook een stijging in het aantal opleidingen en trainingen voor medewerkers.”

Optimisme in alle sectoren
Niet alleen verwachten Nederlandse werkgevers in alle sectoren een toename van de werkgelegenheid voor het tweede kwartaal van 2018, in zes van de negen sectoren bedraagt de groei in vertrouwen zelfs +10% of hoger. Brenninkmeijer: “Dit is het grote verschil met de periode van voor de crisis van 2008. Toen werd het optimisme véél minder breed gedragen onder werkgevers in de verschillende sectoren.” In slechts drie sectoren is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers lager uitgevallen dan +10%; overheid en maatschappelijke dienstverlening(+1%), transport, opslag en communicatie (+4%) en groothandel, detailhandel en horeca (+8%).

Sterke groei van optimisme financiële sector
De werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers in de sector financiële en zakelijke dienstverlening is na twee kwartalen van afnemend optimisme sterk hersteld; van +2% in Q1 2018 naar +15%. Brenninkmeijer: “Na een periode van verminderd sentiment, is het optimisme weer helemaal terug in de financiële sector. De terugval van de laatste twee kwartalen lijkt slechts een tijdelijk dipje te zijn geweest. Het gaat erg goed met de Nederlandse economie en het optimisme dat naar voren komt uit ons recente onderzoek, lijkt erop te wijzen dat het werkgeversvertrouwen in deze sector weer terugkeert naar zijn normale niveau.”

Nederlands werkgeversvertrouwen hoger dan meeste buurlanden
Inmiddels rapporteren alle Europese landen behalve Italië (-1%) positieve cijfers. Van alle Noord-Europese landen heeft alleen Finland een hoger werkgelegenheidscijfer (+10%) dan Nederland. Voorbeelden van buurlanden met een minder sentiment zijn Duitsland (+8%) en Groot Brittannië (+6%). Veranderingen in het werkgeversvertrouwen van andere Europese landen blijven beperkt, zo blijft België stabiel op +2%. Ondanks een afname van -1% ten opzichte van het afgelopen kwartaal, blijven de Verenigde Staten onverminderd positief met een score van +18%.

Bron: ManpowerGroup, 13 maart 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.