"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV doet aangifte tegen gemeente Midden-Groningen

Vakbond FNV doet aangifte tegen Gemeente Midden-Groningen en PostNL vanwege het optuigen van een schijnconstructie met bijstandsgerechtigden en uitzendkrachten.

Dat blijkt uit een rapport van de inspectie SZW, de toezichthouder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, meldt FNV.

FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg: “Wij strijden al een jaar tegen deze schijnconstructie van de gemeente en PostNL in hun sorteercentrum in Kolham. Onder het mom van een re-integratietraject moesten mensen pakketten sorteren voor hun bijstandsuitkering. Het reïntegratiebedrijf van de gemeente noemt zichzelf ‘onderaannemer’, en zorgt er zo voor dat PostNL mensen geen cao-loon hoeft te betalen. De Inspectie heeft na ruim een jaar onderzoek bevestigd wat wij al wisten; de contracting-constructie bij PostNL is een schijnconstructie.”

FNV en de medewerkers van PostNL eisen dat de gemeente per direct en met terugwerkende kracht het loon volgens de PostNL cao betaalt. Van Nuysenburg: “Het werk is er, maar de werker krijgt eerst geen en later te laag loon. Dat is verdringing van een baan met cao-loon mogelijk gemaakt door de gemeente.”

Bron: FNV, 19 februari 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.