"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Enexis Groep en Adecco: duurzaam inzetbare medewerkers

Hoe dragen Enexis Groep en Adecco bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers?

Column Marjolein de Jonge

Marjolein de Jonge

Marjolein is sinds maart 2016 werkzaam via Adecco in de rol van Accountspecialist bij Enexis Inhouse. Via STOOF volgt zij op dit moment een opleidingstraject voor duurzaam inzetbaarheid-specialist.

Enexis Groep houdt zich al geruime tijd bezig met de duurzame inzetbaarheid (afgekort DI) van het eigen personeel.
STOOF online.nl
Toen ik gevraagd werd om deel te nemen aan het DI-project van STOOF (Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche) was ik direct enthousiast om dit als ambassadeur op te pakken binnen Enexis Groep en ook breder uit te rollen binnen de organisatie van Adecco. Het geeft mij ook de kans om mijn eigen kennis te vergroten. Want wat is DI nu precies? En ben ik zelf wel DI?

De flexkrachten, die werkzaam zijn binnen Enexis Groep op de vestigingen Groningen en Kolham heb ik allemaal onder mijn hoede. Voor de meeste mensen is DI nog een vaag begrip en is kennisdeling en informatievoorziening essentieel om mensen in beweging te krijgen. Dat kan zijn door het geven van workshops om mensen bekender te maken met het onderwerp, maar ook door het voeren van POP-gesprekken (persoonlijke ontwikkelplannen) en het aanbieden van opleidingen en trainingen om mensen duurzamer inzetbaar te maken. De meeste flexkrachten ervaren het project als zeer positief omdat wij vanuit Adecco op deze manier bewust(er) aandacht geven aan de medewerkers.
Enexis Groep

Enexis Groep maakt van DI haar basisprincipe; ‘ontwikkelen wordt steeds meer ervaren als onderdeel van het werk’. Een veranderende (arbeids)markt dwong Enexis Groep ertoe goed na te denken over een duurzame omgang met het eigen personeel. Ze kijken met hun medewerkers vooruit. Het zijn tijden van grote veranderingen voor Enexis Groep. Het bedrijf met 4.300 medewerkers, verspreid over vestigingen in het noorden, zuiden en oosten van Nederland, heeft te maken met een flink aantal uitdagingen. Het personeelsbestand vergrijst en er moet langer worden doorgewerkt. Technologische ontwikkelingen veranderen de energiesector ingrijpend, onder andere door decentrale opwekking van energie en de toepassing van ICT in de netten. Daarmee verandert ook de aard van het werk van medewerkers. Toenemende automatisering, digitalisering en afname van het administratieve werk zijn een aantal van de ontwikkelingen waar medewerkers mee te maken krijgen.

Enexis Groep heeft moeite om technische functies in te vullen. In de kaartenbakken van het UWV zijn voldoende technische mensen te vinden, maar die komen vanwege hun leeftijd moeilijker aan de slag. Die heeft Enexis weer een kans gegeven. In samenwerking met Enexis Groep en het UWV heeft Adecco geschikte kandidaten uit het bestand van UWV Werkbedrijf Zwolle en Groningen geselecteerd. Op beide locaties zijn in totaal acht man opgeleid tot monteurs voor het plaatsen van slimme meters. Deze mensen hebben een minimale werkgarantie tot eind 2020 gekregen. Dan moet het project zijn afgerond, maar mogelijk kan een deel van hen langer blijven. Enexis Groep wil ook een maatschappelijke bijdrage leveren. De 50-plussers zijn aan het werk en doen een schat aan werkervaring op, die ze straks weer elders kunnen inzetten nu de economie aantrekt en de vraag naar technisch personeel toeneemt.

Er valt voor mij nog een hoop te leren. De ervaringen die ik opdoe in de praktijk zullen mij in mijn dagelijkse werkzaamheden helpen om met creatieve ideeën DI in te zetten.

DI zit in heel veel dingen en soms ben ik actief bezig met DI zonder me er bewust van te zijn. Persoonlijk ben ik heel enthousiast over de opleiding van STOOF. Het heeft mij ook aan het denken gezet over mijn eigen DI. Mijn enthousiasme en geloof in DI maken dat ik mensen kan meenemen en overtuigen om te blijven investeren in zichzelf in een alsmaar veranderde wereld en arbeidsmarkt. Het is vervolgens ook mijn taak om te zorgen voor een kruisbestuiving binnen de organisatie van Adecco, zodat DI ook bij anderen gaat leven.

Je bent nooit te oud om te leren of te veranderen. Wanneer je zorgt dat je DI bent en blijft, zullen er zich altijd kansen voordoen om verder te komen. Het is goed om op veranderingen te anticiperen, anders ben je misschien te laat en mis je een bepaalde aansluiting in je werk.

DI gaat ook over welzijn en je goed voelen. Wie wil er nu niet gezond & fit blijven tot zijn of haar pensioen en liefst ook nog daarna? Dat lukt als hoofd, lijf, hart & ziel in balans zijn en je thuis en in je werk bezig bent met passie en plezier. Het begint met bewustwording. Namens Adecco gaan wij die aandacht geven aan onze mensen om te zorgen dat de flexkrachten van Adecco klaar zijn voor de toekomst!

Adecco.nl

Marjolein de Jonge
Adecco, Accountspecialist bij Enexis Inhouse

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.