"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zzp’ers willen stem in plannen Koolmees

Drie zzp-organisaties, verenigd in het Zelfstandigenforum, willen meepraten over de modernisering van de arbeidsmarkt.

De zzp-organisaties Platform Zelfstandige Ondernemers, Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw hebben zich verenigd in het Zelfstandigenforum en willen bij de uitwerking van het regeerakkoord op sociaaleconomisch gebied, gezamenlijk meepraten over de positie van de zelfstandigen. Dat staat in hun brief aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

Modern
Zij reageren daarmee eensgezind op de wens van Koolmees om een breed draagvlak te creëren voor modernisering van de arbeidsmarkt. “Wij willen meewerken aan een moderne arbeidsmarkt met ruim baan voor zelfstandige ondernemers”, zegt voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland.

Praten met zzp’ers
De voorzitter van PZO, Denis Maessen, vindt dat het hoog tijd wordt om ook de zelfstandigen daadwerkelijk te betrekken bij de uitwerking van de arbeidsmarktparagraaf in het regeerakkoord. “Wij willen rechtstreeks betrokken zijn bij de uitwerking van kabinetsplannen voor onze achterban. Er moet niet langer over ons worden gesproken, maar met ons”, aldus Maessen.

Eigen positie
De drie zelfstandigenorganisaties willen vooral benadrukken, dat zelfstandigen een eigen positie op de arbeidsmarkt en in de arbeidswetgeving verdienen. “Ondernemers passen niet in het stelsel van werkgevers en werknemers”, zegt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw.

Tweede Kamer eist duidelijkheid
De handhaving van de oude regels voor zzp’ers is opgeschort. Dit leidde tot onzekerheid bij opdrachtgevers, en heeft gevolgen voor de ‘echte’ zelfstandigen. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer eisen daarom dat Koolmees in 2019 opheldering geeft over zijn plannen, die per 2020 in werking zullen treden. Die plannen moeten schijnzelfstandigheid aanpakken op basis van een ‘opdrachtgeversverklaring’.

Bron: Zelfstandigenforum en Telegraaf, 20 december 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.