SLUIT MENU

ZZP Nederland eist aanpak Deliveroo

“Het kabinet moet nu optreden en harde maatregelen treffen tegen bezorgdienst Deliveroo”, zegt voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland in een vandaag verzonden brandbrief aan de Vaste Kamercommissie SZW.

Aanleiding is de hoorzitting deze week, waarin het management van Deliveroo door de Kamerleden aan de tand werd gevoeld over de inzet van hun werknemers als zzp’er.

Deliveroo dwingt zijn werknemers om zich als ondernemer voor te doen. Zo drukken ze de loonkosten en de werknemers draaien op voor alle werkgeversrisico’s. “Dit soort illegale constructies verziekt de markt voor de echte zelfstandigen en bovendien is dit schadelijk voor de positie van zzp’ers als ondernemer”, zegt Post.

Stichting ZZP Nederland vindt dat de commissie terecht heeft geconstateerd, dat het hier gaat om illegale praktijken, maar blijft steken in een afwachtende houding. “Er is hier overduidelijk sprake van opzettelijkheid en kwaadwillig gedrag, dat schade toebrengt aan zelfstandige ondernemers. Dan moet je niet verwijzen naar de rechter en komende wetgeving, dan moet je handhaven”, aldus Post.

ZZP Nederland roept de commissie op om de verantwoordelijke bewindslieden aan te sporen om nu handelend op te treden en maatregelen te treffen tegen dit soort illegale constructies.

Bron: ZZP Nederland, 8 december 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.