"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Mantas Bonckus, Manager HOBIJ Baltics – interview

Interview met Mantas Bonckus, Manager Baltics HOBIJ

Mantas woont en werkt in Klaipeda, Litouwen.

Dit interview is onderdeel van een serie, waarin Femke van Soest, eigenaar van FaseVijf, diverse Nederlanders spreekt die in het buitenland werkzaam zijn in de flexbranche.

Wat was je eerste baan?
“Na mijn opleiding aan de Politie Academie ben ik in 2002 gestart als beveiliger bij een bedrijf in Litouwen. Ik heb in Litouwen twee studies gevolgd; Lerarenopleiding Engelse taal en de Politie Academie. Toen er in 2003 een economische crisis uitbrak, moest ik op zoek naar een andere baan. Zo ben ik in 2004 in Nederland terecht gekomen. Via een Nederlands bemiddelingsbureau ben ik aan het werk gegaan als magazijnmedewerker in Rotterdam. Dit vond ik spannend, want ik kende er niemand en ik sprak geen Nederlands. Inmiddels spreek ik goed Nederlands en komt mijn studie Engels goed van pas.

hobij

Op dit moment heb ik een internationale baan bij HOBIJ, waarbij ik meerdere talen moet spreken. Ik spreek vloeiend Litouws, Engels, Russisch en Nederlands. Ik ben geboren en getogen in Litouwen en van 2004 tot eind 2016 heb ik in Nederland gewoond en gewerkt. Inmiddels voel ik mij meer Nederlander dan Litouwer en ik hoop in de toekomst weer in Nederland te gaan wonen en werken.”

Wat is je huidige functie?
Als Manager Baltics bij HOBIJ ben ik verantwoordelijk voor de werving van personeel in Litouwen, Estland en Letland. Mijn team bestaat uit twee recruiters van Litouwse afkomst. Ik ben overigens in 2006 bij HOBIJ komen werken als logistiek medewerker. Vervolgens ben ik bij HOBIJ doorgegroeid naar chauffeur, coördinator, jobcoach, flexmanager en sinds begin 2017 Manager Baltics.

HOBIJ Baltics, team
HOBIJ Baltics, recruitment team

Welke verschillen zijn er ten opzichte van de Nederlandse flexmarkt?
“Hier in Litouwen gaat alles compleet anders vergeleken met Nederland. In Litouwen kennen we geen flexibele arbeid. Iedereen werkt hier vast en heeft minimaal een contract voor twintig uur per week. De opzegtermijn voor een bedrijf om een medewerker op te zeggen, is twintig dagen. In Litouwen kennen we hierdoor geen flexibiliteit. Dit heeft als gevolg dat arbeid (minimaal twintig en minimaal twintig dagen opzegtermijn) in Litouwen duur is. Werknemers zijn goedkoop qua uurtarief, echter, werknemers hebben altijd ‘grote’ contracten. Lonen zijn als gevolg hiervan erg laag. Het minimum loon voor een medewerker, ongeacht zijn of haar leeftijd, is €350,– bruto per maand op basis van een fulltime baan. Litouwen kent hierdoor een groot verschil tussen arm en rijk. Het is vergelijkbaar met Rusland, het kent hetzelfde regime, dezelfde cultuur, dezelfde verschillen tussen arm en rijk.

Klaipeda, Litouwen
Klaipeda, Litouwen

Naast het ontbreken van flexibele arbeid is veiligheid op de werkvloer ook verschillend ten opzichte van Nederland. In Nederland kennen we wet- en regelgeving voor veilig werken. Hier ben je als medewerker altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid op de werkvloer. Als werkgever ben je gevrijwaard voor bedrijfsongevallen. Opmerkelijk is ook dat een werkgever geen water, koffie of thee regelt voor zijn medewerkers, je moet alles zelf meenemen naar het werk. En tijdens de lunch zal de baas hier nooit bij zijn medewerkers aan tafel komen zitten. Allemaal anders dus vergeleken met Nederland. Een ander voorbeeld is dat je in Nederland onder werktijd naar de tandarts of de dokter mag. In Litouwen is dit niet toegestaan. Hier moet je voor of na werktijd naar de tandarts of de dokter. Dit heeft als gevolg dat er vanaf 17.00 uur lange wachttijden zijn bij de tandarts en de dokter.”

Á Klaipëdos jûrø uostà atplaukë ilgiausias iki ðiol èia priimtas laivas - okeaninio tipo laivas - konteinerveþis "MSC Sariska".
Klaipeda, Litouwen, containerschip

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
“In Litouwen zijn slechts drie werving- en selectiebureaus die bemiddelen in vaste banen. Werving en selectie is een hele kleine markt. Bedrijven werven hoofdzakelijk zelf hun eigen personeel. De drie bureau zijn allemaal lokale bureaus. Hier zijn geen vestigingen van Randstad, OTTO of Manpower. Recruitmentbureaus zijn wel in opkomst.

HOBIJ was het eerste recruitmentbureau en op dit moment komen er meer bureaus bij. Recruitment houdt in dat jonge mensen uit Litouwen elders in Europa aan het werk gaan. Deze vorm van recruitment staat hier nog in de kinderschoenen. Wij krijgen overigens veel kandidaten via ‘mond tot mond’ reclame en via familie en vrienden. Tot op heden trokken jonge mensen zelf weg naar landen als Engeland, Noorwegen en Duitsland met de hoop op een betere toekomst. Jonge ambitieuze Litouwers trekken weg en laten hun kinderen bij opa en oma achter. Dit geeft problemen omdat er een gezinsbreuk ontstaat. Kinderen worden opgevoed door opa en oma en zien hun eigen vader en moeder slechts één of twee keer per jaar. Emigratie is in mijn ogen een steeds groter wordend probleem in Litouwen. Bijna twee miljoen Litouwers zijn inmiddels geëmigreerd. Hiervan wonen en werken circa 300.000 in Nederland.”

Wat vind je het leukst aan het werken het buitenland?
“Voor mij is Nederland buitenland en het leukste is de Hollandse vriendelijkheid. In Nederland is iedereen behulpzaam, of je nu de weg vraagt, de Belastingdienst belt of de buschauffeur bij het instappen in de bus. Nederland is een prettig land, het is er schoon en er zijn regels. Als je in Nederland op de bus staat te wachten, dan komt de bus ook. In Litouwen moet je altijd maar afwachten of er überhaupt een bus komt. Wat ik erg prettig vind, is dat in alle Nederlandse steden het centrum er min of meer hetzelfde uitziet. Je komt aan op het station, dan ben je meteen op loopafstand van de winkelstraten. Deze winkelstraten zien er in (bijna) alle steden hetzelfde uit. Voor een buitenlander is dat makkelijk, herkenbaar en prettig.”

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“Ik heb van 2006 tot eind 2016 in Nederland gewoond, zowel in Noord-Holland als in het zuiden van Nederland. Sinds begin dit jaar ben ik terug in Litouwen en wonen wij in Klaipeda, de derde stad van Litouwen. Wel heb ik in Europa veel gereisd, ben (bijna) overal geweest, van Spanje tot Schotland, van Noorwegen tot Italië.”

Wat mis je het meest van Nederland?
“Mijn favoriete radiostation, Q Music; Good for you! Ook mis ik het weer. De zomers in Nederland zijn veel warmer vergeleken met Litouwen en de winter in Litouwen is echt heel erg koud. Vanaf november begint de kou en duurt tot april. Het kan dan wel dertig graden vriezen. Qua eten mis ik natuurlijk stroopwafels, maar ook een frikandel speciaal. Hollandse kaas is hier ook een groot gemis. In Litouwen kennen we niet zoveel soorten kaas als in Nederland, bovendien is de smaak van de kaas hier minder lekker.”

Mantas Bonckus, Manager HOBIJ Baltics
Mantas Bonckus, Manager HOBIJ Baltics

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Dat je het gewoon moet doen! Het is natuurlijk spannend als je niemand kent en de taal niet spreekt, maar doen! Je moet zelf initiatief nemen, niet afwachten en twee belangrijke dingen doen. Ten eerste de regels van het land opvolgen, want regels zijn regels. Ten tweede moet je de taal leren van het land waar je naar toe gaat.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Het recruitmentbureau van de toekomst zie ik niet spectaculair veranderen.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Ik ben ervan overtuigd dat naast het regelen van een contract, huis en transport, mensen de cultuur moeten leren van het land waar ze naar toe gaan. Hoe is het dagelijks leven in een ander land? Hoe zijn de omgangsvormen? De sociale aspecten zijn belangrijk voor mensen uit Litouwen die in Nederland of in een ander Europees land willen gaan werken. Als je daarop bent voorbereid, voel je je sneller en makkelijker thuis in een vreemd land.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.