"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Blockchain in payroll en recruitment

Blockchain is een technologie die volgens sommigen net zoveel impact gaat krijgen als de introductie van het internet op de organisatie van recruitment en ons werk.

Heeft het iets met bitcoin te maken? Ja, bitcoin is gebouwd op de technologie van blockchain.

Blockchain is eigenlijk een grootboek waarbij vele duizenden computers wereldwijd decentraal werken aan de verwerking van transacties. Het is een open netwerk waar iedereen aan kan deelnemen. In feite is het een grote database waarbij iedereen die meedoet een exacte kopie krijgt. Je kunt dingen wijzigen maar het verleden blijft altijd staan. Als er iets gewijzigd wordt, is dat voor iedereen zichtbaar. Het voordeel daarvan is dat je geen derde partij, zoals een intermediair, een bank of notaris, nodig hebt om een transactie te waarborgen en de informatie kan niet worden gehackt. Lees meer over de techniek achter blockchain.

Hoe kan het worden gebruikt in recruitment, hr en payroll?
Hieronder een paar voorbeelden:

CV-verificatie
Uit onderzoek van CareerBuilder blijkt dat 58% van de werkgevers die een CV checken een leugen traceren. De Britse IT vacaturewebsite Technojobs maakte vorige maand bekend een samenwerking te zijn gestart met ‘s werelds eerste blockchain carrière verificatie platform, APPII. Hiermee kunnen kandidaten solliciteren met CV’s die met een blockchain zijn geverifieerd. Dit verzekert werkgevers ervan dat de informatie, die wordt verstrekt in de sollicitatiefase, correct is, zegt Technojobs-directeur Anthony Sherick.

Sander van Laar is consultant bij SynTouch. Hij adviseert bedrijven over oplossingen met blockchain. Blockchain kan voorzien in vertrouwen in een wereld waar geen vertrouwen is, zegt Van Laar. Harde feiten zoals diploma’s en werkervaring zijn makkelijk te versleutelen in blockchain. Het checken van informatie over soft skills is een ander verhaal. Daarvoor is het beter gebruik te maken van een online reputatiesysteem waarin gecertificeerde opleidingsinstituten soft skills verifiëren.

Smart contracts
Bij recruitment, hr en payroll worden contracten gesloten. In blockchain wordt nu gewerkt aan smart contracts. Dat zijn geen papieren of digitale contracten zoals we nu gewend zijn. Het zijn contracten die bestaan uit computercode en zijn vastgelegd in blockchain. Met een smart contract heb je geen tussenpersonen nodig, want de regels in het contract worden automatisch uitgevoerd. Dit betekent dat veel administratieve activiteiten binnen HR kunnen worden geautomatiseerd. Zo kan bijvoorbeeld elk voordeel dat afhankelijk is van een andere gebeurtenis, zoals het ontvangen van een bonus op basis van het behalen van een target, worden gecodeerd en automatisch geactiveerd via een smart contract.

Payrolling
Martijn Bolt is Blockchain implementatie consultant. Pure administratieve klussen gaan uiteindelijk geautomatiseerd worden, zegt hij. Voor payrolling geldt dit ook. De techniek is er al. Nu is het wachten op het eerste bedrijf dat er in gaat investeren. Daarnaast is wetgeving nog een uitdaging. Bij smart contracts is het namelijk niet altijd duidelijk wie de betrokken partijen zijn, wat volgens de wetgeving wel noodzakelijk is.

GDPR
Vanaf mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking, in het Engels: General Data Protection Regulation (GDPR). Deze wet regelt hoe bedrijven en instanties met persoonsgegevens moeten omgaan. Volgens GDPR heb je ‘het recht om vergeten te worden’. Het verwijderen van transacties of data van de blockchain is niet mogelijk. Dat persoonsgegevens dus ook niet kunnen worden verwijderd is een probleem. De Nederlandse startup Faktor speelt hier op in. Faktor ontwikkelt een identiteitsplatform waarbij persoonlijke gegevens in blockchain zijn versleuteld.

Aandelen op Blockchain
Stem is een startup uit Amsterdam die binnenkort live gaat. Via hun platform wordt het mogelijk om via blockchain bedrijfsaandelen te verhandelen met medewerkers van je bedrijf. Dit kan de betrokkenheid van medewerkers bij je bedrijf verhogen en er is geen notaris nodig om aandelen te verhandelen, wat transacties goedkoper maakt.

Hype of realiteit?
Natuurlijk staan veel van de hier beschreven toepassingen nog in de kinderschoenen. Toch is het belangrijk dat je je als HR- of recruitmentmanager verdiept in blockchain. Veel experts zijn er inmiddels van overtuigd dat deze technologie de manier waarop we zaken doen en samenwerken drastisch gaat veranderen.

Dion Metz
Techwatcher, werkzaam bij SharpMinds

Ook leuk en interessant in dit verband:
Kenny Wheeler, ‘Why Blockchain May Change The Talent Market
Martijn Bolt, ‘Wat is Blockchain?’
Joël de Bruijn, Edublogger, ‘Blockchain vrij naar Annie M.G. Schmidt’

Dion Metz is techwatcher en eigenaar van Smarthunter.