"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Aon: ‘Aanbod arbeidsbeperkten te laag voor Banenafspraak’

Participatiewet » | Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten | Quotumwet

Aanbod arbeidsbeperkten te laag om doelstelling Banenafspraak te halen

Verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon heeft vandaag een brief geschreven aan demissionair staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en roept haar op de Wet Banenafspraak en de Quotumwet aan te passen.

Aon reageert op de UWV-rapportage over het eerste kwartaal 2017, die de stand van zaken rondom de Banenafspraak weergeeft.

Uit de brief van Aon:
“Door een weeffout in de wet kunnen werkgevers en overheid onmogelijk voldoen aan de zogenoemde banenafspraak. Het aanbod van mensen met een arbeidsbeperking is te laag. Als de wet niet wordt aangepast hangt werkgevers een boete boven het hoofd die kan oplopen tot ruim 270 miljoen euro per jaar. De Wet Banenafspraak en de Quotumwet moeten daarom snel worden aangepast.

Uit een analyse van Aon blijkt dat het register sinds eind 2015 snel slinkt. Als die trend doorzet, moeten eind 2018 alle mensen uit het doelgroepregister een baan hebben om de Wet Banenafspraak te realiseren. In de praktijk betekent dit dat werkgevers onmogelijk aan de afspraken kunnen voldoen, omdat er paradoxaal genoeg te weinig arbeidsbeperkten zijn.”

Uitstroom door herkeuring Wajongers
“De daling van het aantal arbeidsbeperkten komt met name door het snel slinkende aantal Wajongeren. Daarvan zijn er steeds minder als gevolg van een grootschalige herkeuring tussen 2015 en 2017. Sinds het begin van die herkeuring krimpt het doelgroepregister met gemiddeld vijf procent per kwartaal.”

Bron: Aon, 25 juli 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.