"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Rijk besteedde vorig jaar bijna 200 mln euro meer aan inhuur personeel

De Rijksoverheid heeft het afgelopen jaar bijna €200 miljoen meer uitgegeven aan de inhuur van externe krachten.

Dat meldt Consultancy.nl.

In totaal werd €1,29 miljard gespendeerd aan consultants, interimmers en uitzendkrachten – het hoogste niveau sinds deze cijfers bekend worden gemaakt. Bijna 60% van de totalen uitgaven vloeit naar uitzendorganisaties en detacheerders, de rest gaat vooral naar ICT-bureaus en consultancybedrijven.

De Rijksoverheid, bestaande uit de elf ministeries, dertig agentschappen en het politieke apparaat, is de grootste werkgever van Nederland. Met meer dan 109.000 FTE’s op de loonlijst is het Rijk goed voor meer dan een achtste van de totale werkgelegenheid in de publieke sector – de totale overheid is in combinatie met het onderwijs in Nederland goed voor bijna 771.500 voltijdsbanen.

Gezamenlijk zijn de werknemers van de Rijksoverheid verantwoordelijk voor de rijksbegroting van ongeveer €250 miljard. 4,7% van deze begroting, bijna €12 miljard, ging in 2016 op aan de zogenaamde apparaatsuitgaven – de kosten die gemaakt worden om de Rijksoverheid draaiende te houden. Het grootste deel hiervan bestaat uit loonkosten, die in 2016 ruim €8 miljard bedroegen. Lees meer

Bron: Consultancy.nl, 12 juni 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.