"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Grootbedrijf vervangt zzp’ers door uitzendkrachten

De onzekerheid over de Wet DBA duurt voort. Grotere bedrijven kiezen voorlopig het zekere voor het onzekere, en vervangen zzp’ers door uitzend- en payrollkrachten. Dit blijkt uit een inventarisatie van het FD.

Volgens fiscalisten die het grootbedrijf adviseren speelt dit vooral bij bedrijven in de bouw, financiën, verzekeringen en media. Die blijven opdrachten schrappen. De Wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet voorkomen, is tot 1 januari 2018 in de ijskast gezet, maar dit heeft de onrust nauwelijks weggenomen.

Uitzendbureaus en payrollbedrijven
Grote bedrijven vragen om meer zekerheid dan een tijdelijke opschorting, omdat de wet gewoon van kracht blijft. Een uitzendkracht is vaak duurder, maar in vaste dienst bij het uitzendbureau, en dat garandeert dat er achteraf geen gedoe is.

Veel bedrijven zien zich genoodzaakt om payrollbedrijven in te huren, hoewel de Belastingdienst die altijd als ‘slechte partners’ heeft beschouwd.

Arbeids- of opdrachtovereenkomst
Er is ook grote verwarring over de termen. Wat volgens de wet een opdrachtovereenkomst is, noemt de Belastingdienst een arbeidsovereenkomst en andersom.

De fiscalisten hebben hun hoop gevestigd op een nieuwe staatsecretaris die de Wet DBA van tafel durft te vegen. Zij willen kijken naar tarief, opdrachtduur en of er mensen in dienst zijn met dezelfde taak. Met die criteria is te bepalen of zzp’ers onafhankelijke of afhankelijke ondernemers zijn. Afhankelijke ondernemers kunnen dan in het arbeidsrecht worden beschermd.

Bron: FD, 28 februari 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.