"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Femke Hellemons, CEO Adecco Singapore – interview

Interview met Femke Hellemons, CEO Adecco Singapore.

Femke woont en werkt met haar gezin sinds 2013 in Singapore.

Interview door Femke van Soest, FaseVijf

Wat was je eerste baan?
“In 1999 ben ik officieel gestart in Den Bosch, op de unit industrie. Als kind van vier kwam ik al in aanraking met Adecco, mijn moeder heeft namelijk 28 jaar bij Adecco gewerkt. Mijn moeder is in 1979 aan huis begonnen en werd later vestigingsmanager van Boxtel. Toen ik 15 jaar was, liep ik al rond op de vestiging van Adecco, eerst via bijbaantjes, zoals afwassen en de post verzorgen en later tijdens mijn studie in Utrecht werd het een serieuze bijbaan. Vanwege het ‘rode’-Adecco-bloed in onze familie, was het voor mij volkomen logisch dat ook ik bij Adecco zou gaan werken.”

Adecco Singapore Organising committee Kick Off after performing at Adecco got talent
Adecco Singapore Organising committee Kick Off after performing at Adecco’s Got Talent

Wat is je huidige functie?
“Als CEO ben ik verantwoordelijk voor Adecco in Singapore. Adecco Singapore bestaat uit 200 medewerkers, die allemaal in één gebouw zitten, dichtbij elkaar. Bij ons is 69% vrouw en 31% man. De vrouwen werken hier voornamelijk op de support afdeling. HR, Legal en Finance bestaat zelfs voor 100% uit vrouwen. De meeste consultants zijn mannen. Dat is anders dan ik gewend was in Nederland. Omdat we bij elkaar onder één dak werken, hebben we iedere twee weken een ‘Adecco Chat’. Dan komen we op vrijdagmiddag bij elkaar en wisselen nieuwtjes, successen en de laatste ontwikkelingen met elkaar uit.”

Winner of the golden award - HR Vendor of the Year 2016- non management roles
Winner of the golden award – HR Vendor of the Year 2016- non management roles

Welke verschillen zijn er ten opzichte van Nederlandse flexmarkt?
“Het is anders en ook weer niet. Werving en selectie is vergelijkbaar met Nederland. Flex daarentegen is in Singapore niet noodzakelijk, het ontslag van medewerkers is hier goedkoper en veel eenvoudiger dan in Nederland. Anders is ook dat we hier voornamelijk white collar bemiddelen en veel gaat online. Het fysiek ontmoeten van kandidaat en consultant komt tot de werving voor middle management banen nauwelijks voor. Het ontmoeten gaat online, via Skype en WhatsApp. Dit kan ook, we kennen hier geen of nauwelijks criminaliteit, mensen zijn ‘betrouwbaar’. Kandidaten gaan dus ongezien naar een klant.

Opvallend is dat de arbeidsparticipatie onder vrouwen hoog is én dat vrouwen full time werken. Dit is mogelijk omdat de opvang van kinderen zeer goed geregeld is. Het is hier vanzelfsprekend dat ouders en/of schoonouders de kinderen opvangen. Bovendien is al het huishoudelijk werk uitbesteed. Daarnaast gaan kinderen hier van 07.15 uur tot 18.30 uur naar school.”

International Women Day - Adecco Singapore has 75% females in the management team
International Women Day – Adecco Singapore heeft 75% vrouwen in het management team

Kun je kort omschrijven hoe het uitzenden (flex) werkt in jouw land?
“In Singapore kennen we, zoals gezegd nauwelijks flex. Er zijn weinig barrières voor bedrijven om personeel in vaste dienst te nemen. Ruim 40% van onze business is dan ook werving en selectie. Het overige deel bestaat vooral uit payrolling. Grote bedrijven willen liever weinig vaste medewerkers op hun payroll. Enerzijds vanuit kosten, anderzijds vanuit compliance. De markt is relatief gezien overzichtelijk, maar wel zeer competitief met circa 3500 bemiddelaars/bureaus op een totale bevolking van ca. 5,3 miljoen. De grootste speler is een lokale speler, daarna volgt Adecco. Adecco is al ruim 36 jaar aanwezig in Singapore.”

Singapore
Werken in Singapore

Wat vind je het leukst aan het werken in het buitenland?
“Dat je echt jezelf opnieuw moet uitvinden, niets is vanzelfsprekend. In Nederland wist ik hoe je iets moet doen, hoe je iets voor elkaar krijgt. Hier kwam ik erachter dat het anders werkt. De multiculturele stad (en het land) Singapore kent een grote diversiteit van culturen en achtergronden. Er bestaat geen Singaporees met voorouders die in dit land geboren en getogen zijn. Echt iedereen is immigrant. De wereld is groter dan ik ooit had verwacht, ik heb ook meer respect gekregen voor andere culturen. Wat heel mooi is om te ervaren: mensen zijn hier heel open over hun eigen cultuur. Niemand verwacht van elkaar dat je de andere cultuur goed kent. Je mag fouten maken over gebruiken en gewoontes zonder dat je elkaar beledigt. Werken in Singapore heeft mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling een boost gegeven.”

Adecco Singapore - annual Kick Off 2017
Adecco Singapore – annual Kick Off 2017

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“Bij Adecco heb ik internationale projecten gedaan. Hiervoor ben ik onder meer in Amerika, Zwitserland, Frankrijk en Italië geweest. De verhuizing naar Singapore was echt voor langere tijd én met het hele gezin.”

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Heb je even? Het zijn er ontzettend veel, maar laat ik er een paar noemen. Alles draait hier om eten… Na een weekendje weg of vakantie wordt er niet gevraagd naar cultuur of natuur, maar ‘how was the food, what did you eat?’.
Als er een nieuw restaurant geopend wordt en dat krijgt goede recensies, dan staan mensen hiervoor gerust twee uren in de rij. Singapore is een rijke stad, zowel qua economie, maar ook culinair. Echt alles kun je hier eten, én op kwalitatief zeer hoog niveau.

Femke Hellemons, Singapore, selfie tijdens bezoek premier Mark Rutte aan Holllandse Club
Femke Hellemons, selfie tijdens bezoek premier Mark Rutte aan Hollandse Club in Singapore

Ook bijzonder is het om vaak uitgenodigd te worden voor allerlei zaken. Zo ben ik bijna maandelijks op televisie om een rapport toe te lichten of toelichting te geven op de arbeidsbemiddeling. Lunchen heb ik al eens gedaan met de Singaporese Minister van Defensie en met de Minister van Arbeidszaken. Adecco is de grootste van de internationale spelers hier, dus vanuit deze positie word ik vaak gevraagd en uitgenodigd. Ook leuk was het, dat Mark Rutte hier onlangs was. Op zijn trip naar Indonesië maakt hij in Singapore een stop-over. Bij de Hollandse club dronk hij een biertje met een bitterbal, altijd leuk!

Een derde bijzondere ervaring is dat ik dagelijks werk met een lokaal team (85% Singaporeans, 10% Asians, 5% Europeans). Dit geeft een super mooie inkijk in de lokale cultuur. Hierdoor heb ik veel mogen meemaken. Zo ben ik al eens bij een Chinese bruiloft geweest maar ook bij een Moslim bruiloft. Maar ook bij een Chinese begrafenis, dan zit je opeens aan tafel met de familie van de overledene en niemand spreekt Engels en je weet ook niet wat de gewoonten/gebruiken zijn. De vader van mijn management assistente was overleden, dus werd ik geacht aanwezig te zijn. Het is ontzettend rijk te ervaren dat mensen heel open zijn over hun cultuur of geloof zonder overtuigend te zijn. Dit betekent vaak twijfel bij jezelf over wat je wel en niet kunt of mag doen. Het mooie is dat hier niemand beledigd is als je het ‘fout’ doet, omdat je simpelweg niet weet wat de gebruiken zijn in de andere cultuur.”

Wat mis je het meest van Nederland?
“Het eerste wat me te binnen schiet, is ‘even op de fiets springen’, maar ook verse melk en kaas. Het is hier 365 dagen per jaar 32 graden met een extreem hoge luchtvochtigheid, daarom mis ik koude nachten en slapen met een raam open. Singapore is een stad, waar hard gewerkt wordt en het altijd druk is. De ruimte in Nederland, de weilanden met koeien mis ik dan ook af en toe enorm. Gewoon om je heen kunnen kijken en in de verte kunnen staren.”

Team Adecco Singapore tijdens charity voetbal tournooi 'Windmill Cup'
Team Adecco Singapore tijdens charity voetbal tournooi ‘Windmill Cup’

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Als je de kans krijgt, DOEN! Bij Adecco zat ik bij het talentenprogramma en was toe aan een volgende stap. Aangezien deze er in Nederland niet was, werd mij gevraagd of ik open stond voor een nieuwe uitdaging in een ander land. Zo is het balletje gaan rollen en ben ik in april 2013 met mijn gezin vertrokken naar Singapore. Spannend met plussen en minnen. Voor mijn kinderen is het een verrijking maar zij moesten ook vriendjes opgeven, opa en oma missen. Je neemt een risico want je weet nooit van te voren hoe het uitpakt. Voor mijzelf was ik realistisch en dacht: als het niets zou worden, kon ik altijd nog terug gaan. Gelukkig heeft het voor mij en mijn gezin goed uitgepakt en hadden we dit voor geen goud willen missen.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“In de toekomst komt de nadruk meer en meer te liggen op competenties. Hard skills zijn en worden steeds meer overgenomen door digitalisering en robotisering. In de branche moeten we meer gaan matchen op competenties. Dit zijn we nog niet gewend, maar het gaat gebeuren.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Daarnaast komen er banen waar nog geen opleiding voor is. Dit betekent kansen om mensen te gaan trainen en op te leiden. Komende periode wordt vergelijkbaar met de periode waarin IT/automatisering op kwam. Toen waren er ook geen opleidingen en functieprofielen voor deze nieuwe banen. Kansen volop dus, maar het wordt anders.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.