"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nog meer zzp’ers verliezen opdrachten door DBA

Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks concluderen: ‘Nog meer zzp’ers worden de dupe van de Wet DBA’.

Ze vrezen dat per 1-1-2017 nog een hausse ontstaat in gedupeerde zzp’ers. “Een deel van de opdrachtgevers heeft de inhuur van zzp’ers drastisch teruggeschroefd of heeft aangekondigd dat per 1 januari te doen. Het idee van het kabinet was dat daar banen in loondienst voor in de plaats zouden komen, maar daarvan is tot nu toe geen sprake.”

“62.000 (15,5%) van de door de Wet DBA gedupeerde zzp’ers heeft te horen gekregen dat hun opdrachtgever hen niet meer op basis van zelfstandigheid wil inhuren. In september waren dat er nog maar 47.200 (12%), een stijging van 31%.

36.000 zelfs niet aan de slag als uitzend- of payrollkracht
Minder dan de helft (26.000, 42%) van de 62.000 getroffen zzp’ers kon het werk alsnog uitvoeren als uitzendkracht of in een payroll-constructie. De meerderheid (36.000, 58%) kreeg zelfs die kans niet en bleef met lege handen achter.

Dit concluderen Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks uit de voorlopige resultaten van een driemaandelijks onderzoek naar hoe de Nederlandse beroepsbevolking zich gedraagt op de arbeidsmarkt (AGO, meting 2016 Q4).

De wet DBA was bedoeld om schijnconstructies tegen te gaan, maar blijkt in de praktijk ook echte zelfstandigen te raken. Daarbij gaat het met name om de ongeveer 400.000 zzp’ers die hun diensten aanbieden op de zakelijke markt.”

Bron: Pierre Spaninks, blog, 6 december 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.