"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Na twaalf maanden al hypotheek zzp’ers

Vanaf 1 december wordt het gemakkelijker voor zzp’ers om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten.

De termijn is bij een aantal hypotheekverstrekkers verkort van drie jaar tot twaalf maanden.

Zie het overzicht van de geldverstrekkers

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), verantwoordelijk voor de uitvoering en het beleid van de NHG, geeft aan dat zzp’ers vanaf 1 december terecht kunnen bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank voor een hypotheek met NHG. Zij bieden een hypotheek voor een koopsom tot 231.132 euro. Andere aanbieders zullen snel volgen, volgens het WEW.

Toetsinkomen dat aansluit bij arbeidsmarkt
Het bepalen van een goed bestendig inkomen vraagt uitgebreide expertise. Zelfstandigen en hun hypotheekadviseurs lopen nog regelmatig tegen moeilijkheden aan bij het aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Daarom heeft het WEW de samenwerking met experts gezocht. Zij stellen het toetsinkomen vast, op een manier die goed aansluit bij de huidige arbeidsmarkt. Er wordt meer gekeken naar iemands verdiencapaciteit, waarbij het niet uitmaakt binnen welke contractvorm iemand zijn inkomen heeft verdiend. Met het inschakelen van deze experts vergemakkelijkt het WEW het proces voor zzp’er en hypotheekadviseur. Na bepaling van het toetsinkomen wordt het reguliere hypotheektraject gevolgd.

Bron: NHG, 22 november 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.