"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Maarten Post: ‘Wiebes heeft geen regie meer over Wet DBA’

Voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland is bijzonder mismoedig over de gevolgen van de Wet DBA. In gesprek met FD geeft hij aan dat Staatssecretaris Wiebes de regie kwijt is.

Lees ook: Wiebes belooft problemen zzp’ers met grootste urgentie aan te pakken.

Maarten Post was voorstander van de Wet vanwege de mogelijkheid om schijnconstructies tegen te dringen. Inmiddels is hij van mening veranderd.

Kantelpunt
“Ik ben gaandeweg gaan inzien dat de er op de achtergrond een hele andere agenda was: de PvdA wilde, gesteund door de vakbonden, de DBA als instrument gebruiken om het aantal zzp’ers terug te dringen.”
“Een belangrijk kantelpunt was voor mij de uitkomst van onze peiling deze zomer. Hogescholen, bouwbedrijven, gemeenten, banken zeiden allemaal dat ze besloten hadden dat ze van zzp’ers afwilden. En dat ze die op grote schaal gingen inruilen voor uitzend- en payrollkrachten. De uitzendbranche heeft dat ook nog in de hand gewerkt door spookverhalen te verspreiden over DBA.”

De zzp-lobby schiet tekort. Post geeft aan dat het grote bedrijven om het even is of ze zzp’ers of uitzendkrachten inhuren. Ze vertrouwen de Belastingdienst niet. “Je krijgt wel zekerheid vooraf, maar dat is een schijnzekerheid. Voor de praktijk krijg je geen zekerheid.”

Bron: FD, 8 november 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.