"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV slaat alarm met acties tegen ‘race naar beneden’

Maandag slaan werknemers van scheepswerven, metaalwerkers, medewerkers op Schiphol en bij Tata Steel alarm, meldt vakbond FNV.

De komende tijd volgen nog acties onder meer in het streekvervoer, de technische groothandel, bij de post, Shell, in de pluimveesector en in de schoonmaak. Naarmate werkgevers doorslaan met de inzet van onzekere contracten, worden FNV’ers steeds strijdbaarder.

FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn: ‘Mensen zijn boos. Ze slaan alarm over de race naar beneden. Werk moet tegenwoordig steeds goedkoper en sneller. Met als gevolg: een te hoge werkdruk en onzekerheid of je mag blijven werken. Het wordt tijd dat werkgevers mensen niet meer tegen elkaar uitspelen. Laat werknemers collega’s zijn, in plaats van concurrenten. Dus: weer echte banen en werknemers laten meedelen in de winst door goede loonsverhoging.’

Over de acties maandag
In korte tijd heeft de Nederlandse scheepsbouw en metaal grote klappen gekregen. Meer dan 1000 werknemers bij bedrijven als Heerema, FN Steel, IHC en Nedstaal worden getroffen. Maandag protesteren zij in Alblasserdam.

Schiphol
Werknemers op Schiphol die zich bezighouden met passagiers inchecken en boarden, slaan maandag alarm omdat werk daar steeds sneller en goedkoper moet. FNV-leden overhandigen de resultaten van een FNV-onderzoek naar onzekerheid, werkdruk en hun ervaringen over veiligheidsrisico’s op Schiphol aan politici.

TataSteel
Bij TataSteel in IJmuiden gaan werknemers in gesprek met minister Asscher. Want als je kijkt naar de buitenlandse concurrentie, bijvoorbeeld de dumping van Chinees staal, dan doet onze eigen regering daar weinig aan. Werkers van Tata vinden dat de regering iets moet doen, anders betalen zij uiteindelijk de rekening, aldus FNV.

Bron: FNV, 28 november 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.