"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Brandbrief FNV, CNV en VCP: ‘Stop race naar putje arbeidsmarkt’

De vakbonden FNV, CNV en VCP slaan alarm over de race naar het putje op onze arbeidsmarkt. Dat doen zij op basis van ervaringen van leden in een groot aantal sectoren; van de post tot de journalistiek, van de zorg tot de bouw.

Vrijdag hebben FNV, CNV en de VCP een brandbrief aan werkgeversvoorman Hans de Boer en aan de voorzitter van de SER, Mariëtte Hamer overhandigd, met de oproep om gezamenlijk de race naar het putje te keren en mensen weer perspectief te geven.

De race naar het putje op de arbeidsmarkt is al jaren geleden ingezet. Werk moet steeds sneller en goedkoper.

FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin: “Inmiddels heeft 40 procent van de werknemers een onzeker contract. Zij zitten vaak met veel te veel onzekerheid: over inkomen, werktijden en de duur van je contract. Er moet iets gebeuren, want het komt niet vanzelf goed.”

CNV voorzitter Maurice Limmen: “We moeten deze negatieve spiraal zo snel mogelijk doorbreken en dat kan ook! Anders gaat onze samenleving kapot. Een fatsoenlijk inkomen en bestaanszekerheid dreigt niet alleen aan de onderkant maar ook voor middengroepen onbereikbaar te worden. Zo kan het niet langer.”

VCP-voorzitter Nic van Holstein: “Professionals willen hun vak goed kunnen uitoefenen met zekerheid over werk en inkomen. De druk en onzekerheid nemen alleen maar toe. Dat moeten we gezamenlijk aanpakken. Samen moeten we de weg omhoog vinden.”

In de brandbrief gaan de bonden in op verschillende aspecten van de race naar het putje: de moordende concurrentie die van collega’s concurrenten maakt, de gevolgen van mondialisering en de positie van multinationals, privatiseringen, aanbestedingsprocedures die de prijzen drukken, deregulering en bezuiniging, en op de polarisatie in de samenleving.

Bron: CNV, FNV en VCP, 18 november 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.