"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hoe werkt Nederland? Vaste baan en persoonlijke ontwikkeling


Steeds meer mensen veranderen van baan en werkgever. Dat betekent niet dat er geen jubilea meer te vieren zijn.

De campagne Hoe Werkt Nederland besteedt er aandacht aan.

Werknemers werken tegenwoordig minder lang voor dezelfde werkgever als tien jaar geleden. De vijftigers van nu werken gemiddeld veertien jaar bij hetzelfde bedrijf, eerder was dat nog zestien jaar. Het einde van een tijdperk van een langdurige band tussen werkgever en werknemer? Niet per se.

Op de veranderende arbeidsmarkt gaan loyaliteit en flexibiliteit hand in hand, bijvoorbeeld door binnen hetzelfde bedrijf verschillende functies te vervullen of aan bijscholing te doen om nieuwe vaardigheden te leren.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat werknemers gemiddeld negen jaar werken bij hun huidige werkgever. Voor jongere werknemers ligt dit cijfer lager, en voor oudere werknemers een stuk hoger. Werknemers van 30 werken gemiddeld bijna vijf jaar voor hun huidige werkgever. Voor werknemers van 40 jaar is dat gemiddeld negen jaar, voor werknemers van 60 jaar is het huidige dienstverband langer met 22 jaar.

René van de Kerkhof en René Stappers, respectievelijk voorman technische dienst en hoofd technische dienst, vieren een feestje bij Roompot Vakanties vanwege hun jubilaris. De twee mannen werken beiden 25 jaar bij het bedrijf dat vakantieparken heeft op diverse locaties in Nederland. Hoe Werkt Nederland? ging bij ze langs tijdens het jubileum en maakte een Facebook-filmpje.

René van de Kerkhof vertelt in het filmpje over zijn langdurige loopbaan bij het bedrijf: ‘Ik ben ooit aangenomen als metselaar. Ik heb in dit bedrijf veel geleerd, veel verschillende cursussen gevolgd. Ik ben iemand die van vastigheid houdt. Ik ben niet iemand die graag van werkgever switcht. Eigenlijk is dit pas mijn tweede werkgever.’

René Stappers werkt er ook 25 jaar en gaat nog altijd met veel plezier naar zijn werk toe: ‘Ik heb een grote mate van vrijheid. Ik ben begonnen in de technische dienst en langzaam doorgegroeid naar hoofd technische dienst. Van al mijn collega’s is er een enorme waardering, net als van mijn baas. Zonder pluim van je werkgever ga je het niet redden.’ Dat is volgens hem ook zo leuk aan het vieren van zijn jubileum: ‘Even samen zijn onder collega’s, dat vind ik het belangrijkste.’

Frank Habets, parkmanager van vakantiepark Resort Arcen, zegt: ‘Het is geweldig dat mensen vijfentwintig jaar zich verbonden voelen met één bedrijf. Die oudgedienden zijn de ruggengraat van je onderneming. Die nemen iedereen op sleeptouw en zorgen ervoor dat de bedrijfscultuur op een goede manier gehandhaafd blijft. Daar hoef je als leidinggevende eigenlijk nauwelijks aandacht aan te besteden.’


Bron: Hoe Werkt Nederland, 11 oktober 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.