"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

‘VRO zag misstanden uitzender Danco door de vingers’

“Inspecteurs van VRO Certification zagen wanpraktijken bij uitzendbureau Danco jarenlang door de vingers. Inmiddels is Danco geschorst uit het SNA-register.”

Dat zegt Henry Stroek, bestuurder bij CNV Vakmensen.

SNA-keurmerk ten onrechte toegekend
VRO is een inspectie-instelling die controles uitvoert in het kader van het SNA-register (Stichting Normering Arbeid) van gecertificeerde uitzendbedrijven. Opdrachtgevers zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat uitzenders die het SNA-keurmerk voeren, hun uitzendkrachten volgens de regelgeving betalen.

Uitzendbureau Danco heeft werknemers stelselmatig onderbetaald,” zegt Stroek. “Het uitzendbureau is per direct geschorst uit het SNA-register van gecertificeerde uitzendbedrijven. “VRO heeft de overduidelijke signalen dat het niet goed zat bij Danco genegeerd.”

De CNV-bestuurder kreeg al in 2013 lucht van de wanpraktijken bij meerdere uitzendbureaus.
“Met één blik op de loonstrookjes zag je dat het niet goed zat. Er was sprake van stelselmatige onderbetaling, betaling onder het wettelijk minimumloon en te weinig vakantiegeld en vakantiedagen.”

In 2013 aangekaart bij de SNA
Stroek heeft de situatie al in 2013 aangekaart bij de Stichting Normering Arbeid (SNA), die het keurmerk voor uitzendbedrijven beheert. “Aan VRO werd een verbeterplan opgelegd, maar ondanks onze signalen ging het verstrekken van certificaten aan Danco en andere uitzendbureaus gewoon door. Als we er navraag naar deden, kregen we telkens nul op rekest. In de afgelopen jaren is Danco minimaal acht keer geïnspecteerd, door meerdere inspecteurs van VRO en later ook Clib – dat onder dezelfde directie valt. Elke keer kreeg Danco weer een certificaat. Onbegrijpelijk. Wat is zo’n SNA-keurmerk dan nog waard? Wat betekent dit voor alle andere uitzendbedrijven die door VRO en Clib worden gecertificeerd?”

CNV Vakmensen heeft VRO en Clib inmiddels financieel aansprakelijk gesteld voor de schade die de vakbondsleden hebben geleden.

Bron: CNV Vakmensen, 15 september 2016

FlexNieuws: We hebben VRO en SNA verzocht te reageren, maar hebben geen reactie ontvangen.

In februari 2016 verbraken FNV en CNV de samenwerking met SNA. Lees meer

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.