"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

De waarde van het examen

Is het nodig?
Examen doen? Is dat echt nodig? Een training of opleiding vinden de meeste mensen leuk, belangrijk of interessant. Maar dat afsluitende examen. Moet dat? JA! Is het volmondige antwoord.

Diploma vergroot je arbeidsmarktwaarde
Het actief deelnemen aan een training of opleiding of het bestuderen van lesmateriaal vergroot je kennis en vaardigheden. Met het afleggen van een afsluitend examen toon je aan dat je echt over deze kennis of vaardigheden beschikt. Het diploma dat je daarmee verkrijgt vergroot de waarde van de training of opleiding op de arbeidsmarkt.

Certificaat van Deelname
Ik heb een certificaat van deelname gekregen, is dat niet hetzelfde? Helaas niet. Met een certificaat van deelname laat je zien dat je de training of opleiding hebt gevolgd, dat je niet hebt verzuimd. Het certificaat toont niet aan dat je ook écht beschikt over het benodigde kennisniveau of de geleerde vaardigheden. Door deze kennis of vaardigheden na afloop van de training of opleiding te toetsen met een examen is het niveau van de verkregen kennis of vaardigheden meetbaar en dus aantoonbaar.

Onafhankelijk en branche erkend
Maar ik heb mijn huiswerk gemaakt en voor de tussentijdse toetsen had ik goede cijfers. Is dat niet voldoende? Ook hier een duidelijk nee. Veel beroepen en branches werken met erkende en onafhankelijke examens en diploma´s. De scheiding tussen opleider en examinator zorgt voor een objectieve meting van het niveau van kennis en vaardigheden, wat de waarde van het diploma vergroot. Het voordeel van een branche erkend diploma is dat het bedrijfsleven veelal betrokken is bij de ontwikkeling van het examenprogramma. Waardoor je er van uit kan gaan dat je met het behalen van het erkende diploma beschikt over het juiste niveau van kennis of vaardigheden binnen jouw vakgebied.

Kies jij voor een papiertje met arbeidsmarktwaarde?
Volg jij een training of opleiding om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren? Ga dan de uitdaging van het examen aan! Met het behalen van een onafhankelijk en branche erkend diploma laat jij jouw (toekomstige) werkgever zien dat je over het juiste niveau van kennis- of vaardigheden beschikt.

Wat is jouw ervaring?
Wat is voor jou de toegevoegde waarde van het behalen van het SEU Examen? Deel jouw ervaring in een reactie hieronder!

Barbara Kramer, SEU

Barbara Kramer is directeur bij de Stichting Examens Uitzendbranche (SEU), het enige onafhankelijke exameninstituut in de flexbranche.