"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

De ZP’er komt eraan – rapport ABN AMRO en FastFlex

De ZP’er komt eraan: Waarom organisaties nú al moeten nadenken over de nieuwe generatie professionals

Samenwerken in tribes, flexibele inhuur als innovatiebron en opdrachtgevers raten via een platform. De arbeidsmarkt van in de toekomst lijkt in geen velden of wegen op de huidige. Technologische en sociale ontwikkelingen binnen de nieuwe economische vormen en nieuwe ambities van de millenial-generaties, dwingen organisaties om na te denken hoe ze toegang houden tot kunde en kennis. Dat geldt voor grote, maar vooral voor mkb-organisaties. Die moeten immers met minder middelen laten zien dat ze er zijn én dat ze aantrekkelijk zijn.

Het rapport van ABN AMRO en FastFlex zoomt in op hoogopgeleide professionals binnen de groep van zzp’ers;  de ‘zelfstandige professionals’, afgekort ‘zp’ers’.

Trendrapport De ZP'er komt eraan - juli 2016 - grafiek: 'Waarom als zp'er begonnen?'

“Zp’ers nemen in aantallen sterk toe, net als de netwerkorganisaties die hun businessmodel toespitsen op deze professionals. De komende jaren zet deze beweging door. Naast deze relatief nieuwe organisatievorm, blijven de grote instituten gewoon bestaan. Misschien niet helemaal in de vorm zoals we die nu kennen, maar ze zullen zeker niet verdwijnen. De komende jaren krijgt vooral het traditionele mkb het lastig. Kleine en middelgrote bedrijven gaan zowel de concurrentiedruk voelen van de grote gevestigde organisaties als die van netwerkorganisaties en start-ups,” aldus ABN AMRO.

Wie de juiste zp’er aan zich weet te binden, profiteert van flexibiliteit én haalt een bron van innovatie in huis.

Deel vier uit reeks van vijf
Het rapport is deel vier uit een reeks van vijf van ABN AMRO en FastFlex.

In de eerste twee rapporten werd stilgegaan bij de rol en toegevoegde waarde van de zp’er. De vorige editie was vooral op de toekomst gericht. Het nu verschenen rapport bekijkt de laatste marktontwikkelingen en de gevolgen daarvan. Naast marktontwikkelingen, trends en cijfers is ook het jaarlijkse zp-onderzoek van FastFlex een belangrijk onderdeel. Ruim 1.700 deelnemers zorgden dit jaar voor een interessante blik op de ontwikkelingen binnen flexibele staffing.

Bron: ABN AMRO en FastFlex, 14 juli 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.