"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP redt werkgelegenheid, inkomens riskant laag

ZZP redt werkgelegenheid, maar inkomens zijn riskant laag, maar de inkomens zijn riskant laag.

Het aantal banen dat van 2009 tot 2014 in Noord-Nederland verloren ging door de economische crisis lag net boven de 22.000. Al de startende zzp’ers zijn samen goed voor vrijwel de gehele groei (+22.300) van de bedrijvigheid. Er kwamen per saldo slechts 500 niet-zzp-bedrijven bij, meldt Dagblad van het Noorden in een artikel onder de titel ‘ZZP’er zijn vergt een lange adem‘, waarin Soline Weidema (startend als zelfstandige met haar onderneming ‘Taalmaatje’) en onderzoeker Bas Doets van het Groningse onderzoeksbureau E&E advies aan het woord komen.

Een belangrijk nadeel is dat de uitstroom van vaste banen naar zelfstandigheid de concurrentie aan de onderkant van de arbeidsmarkt enorm heeft vergroot. Dit geldt met name in de bouw.
Ook in de zorgsector zijn zzp’ers actief, naast een groot aantal werknemers met nul-urencontracten of kleine contracten. ‘In feite zijn dat ook zzp’ers.’

Bron: Dagblad van het Noorden, 28 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.