"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vakcollege – Hans de Boer en Hans Kamps verdienden in stilte aan verkoop

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en drie zakenpartners, waaronder Hans Kamps, Koos de Vos en Martin van Os, hebben in stilte ieder één miljoen euro verdiend aan de verkoop van het Vakcollege door USG People aan het ministerie van Onderwijs.

Tientallen vmbo-scholen hadden interesse in het concept, dat lijkt op de oude ambachtsschool. Leerlingen krijgen er meer praktijkonderwijs dan in het reguliere vmbo.

Het in 2008 opgerichte Vakcollege werd in 2011 verkocht aan USG People. Dat wilde leerlingen van de aangesloten vmbo-scholen tijdens en na hun opleiding als uitzendkracht detacheren. Omdat dit plan door verzet van de scholen mislukte, draaide USG verlies met het Vakcollege. USG heeft het Vakcollege daarna aan het ministerie van Onderwijs verkocht.

Hans de Boer en Hans Kamps, zijn zakenpartner en voormalig lid van de Sociaal Economische Raad, lobbyden voor die verkoop. Volgens NRC verzwegen ze daarbij dat USG had beloofd hen bij een verkoop te belonen. De Tweede Kamer schrikt van de deal, lees meer.

De Boer en zijn zakenpartners erkennen dat het onderwijsconcept voor een groot deel met belastinggeld is gebouwd, maar benadrukken dat er geen publiek geld naar hen is gegaan, omdat USG hen heeft betaald.

Bron: NRC, 27 februari 2016, zie ook Volkskrant.nl

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.