"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Asscher: ‘Arbeidsvoorwaarden vast en flex gelijk trekken’

Minister Asscher wil de arbeidsvoorwaarden van flex- en payrollkrachten en vaste werknemers gelijk trekken.

Flexibele werknemers krijgen dan net als vaste werknemers recht op bijvoorbeeld scholing of kinderopvang.

Asscher zei dit in reactie op onderzoek van de NOS naar de groei van payrolling bij gemeenten. Lees meer

De NOS baseert zich op cijfers uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2014.

Ongelijke arbeidsvoorwaarden
De NOS sprak met een aantal mensen die op payrollbasis werken bij gemeenten. Daaruit blijkt ongelijkheid in arbeidsvoorwaarden. Het komt voor dat mensen bij ziekte minder krijgen uitbetaald dan de collega’s die in vaste dienst zijn. Of ze krijgen geen eindejaarsuitkering en kunnen niet solliciteren op interne vacatures omdat ze officieel niet in dienst zijn. Ook zeggen ze dat ze zich er niet echt bij voelen horen op het werk.

ABU: ‘symboolpolitiek’
In een reactie zei Maurice Rojer (adjunct-directeur ABU) vanochtend bij BNR dat payrollbedrijven zich storen aan de oproep van minister Asscher aan gemeenten om payrolling terug te dringen. De ABU noemt dit ‘symboolpolitiek’. Lees meer

Gelijk loon voor gelijke arbeid
Maurice Rojer: “Payrolling is een niet weg te denken vorm van flexibele arbeid waaraan gemeenten kennelijk behoefte hebben. Voor payrollbedrijven die zijn aangesloten bij de VPO geldt dat gelijk loon voor gelijke arbeid wordt nagestreefd. In de praktijk wordt dat ook toegepast.” Bovendien moet de omvang van payrolling bij gemeenten niet worden overdreven. “Er vindt ongeveer 2 tot 3 procent payrolling plaats,” aldus Rojer.

Tegenover de NOS zegt de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) dat de ontwikkeling mede noodzakelijk is door de vele nieuwe zorgtaken die gemeenten erbij hebben gekregen. Daardoor is inzet van tijdelijke krachten nodig.

Bron: NOS, 7 juni 2015, Radio 1, 8.15 uur en BNR, 8 juni 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.