"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV: ‘Ontduiking uitzendcao via contracting neemt toe’

Ontduiking uitzendcao via contracting levert bedrijven miljoenen op, aldus vakbond FNV.

De FNV maakt zich grote zorgen over de toename van het fenomeen contracting op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit het rapport Balletje-balletje op de arbeidsmarkt dat de FNV vandaag naar buiten brengt over deze schijnconstructie, met als doel ontduiking van de (uitzend)cao.

Bedrijven als PostNL verdienen miljoenen aan deze constructie.

Inlenersbeloning vanaf 30 maart 2015
Aanleiding om het rapport nu naar buiten te brengen is de nieuwe uitzendcao die de FNV met de ABU afsprak en die geldt vanaf 30 maart. Daarin krijgen uitzendkrachten vanaf dag 1 het cao loon van vaste krachten in het bedrijf dat inleent.

In het rapport wordt onder meer contracting via InPerson (voor PostNL) en Tempo-Team Outsourcing besproken.

Laaggeschoolde arbeid
“De FNV vreest een verdere toename van contracting als gevolg van de afspraken die met de ABU zijn gemaakt over het hanteren van loon inlener vanaf dag 1. Hiermee komt het verdienmodel van de uitzendbureaus onder druk te staan waardoor het aantrekkelijk wordt om laaggeschoolde arbeid in de vorm van contracting aan te bieden. Het is zorgelijk om te constateren dat veel uitzendbureaus, groot en klein, ABU-lid, NBBU-lid of ongebonden, inmiddels een contracting-dochter hebben.”

Trucs
Het rapport heeft de titel ‘Balletje-balletje op de arbeidsmarkt’ gekregen omdat de werkgever trucs toepast om de cao te omzeilen, waarbij de werkgever zomaar verdwijnt en ingeruild wordt voor een contracter. En ook een deel van het loon verdwijnt.

Race to the bottom
“Als deze trend zich voortzet dan wacht de Nederlandse arbeidsmarkt een nieuwe race-to-the-bottom. De inventiviteit van werkgevers om de cao te ontduiken en daarmee verantwoordelijkheid af te schuiven lijkt grenzeloos. Ik doe een beroep op werkgevers daarmee te stoppen en hun werknemers een echte baan met een fatsoenlijk inkomen te blijven bieden,” aldus Ton Heerts.

In het rapport beschrijft de FNV voorbeelden van bedrijven die contracting hebben geïntroduceerd. De meest in het oog springend is PostNL dat zijn pakketdiensten voor een groot deel heeft uitbesteed. De schijnconstructie levert PostNL miljoenen euro’s per jaar op. Maar ook Groningen Shipyard en bedrijven in vleesverwerkende industrie, agrarische sector, logistiek, en metaal en techniek maken gebruik van de constructie.

De FNV heeft in drie gevallen een onderzoek door de arbeidsinspectie laten instellen bij contractors of een rechtszaak aangespannen omdat sprake is van een schijnconstructie. In twee gevallen heeft de bond gelijk gekregen en de FNV heeft in het derde geval goede hoop op een gunstige uitspraak. De bond wil graag afspraken maken met werkgevers welke activiteiten onder de cao vallen zodat contractingbedrijven ook onder de werkingssfeer van de cao komen te vallen. Als dit niet lukt, dan moet de regelgeving zodanig worden aangepast dat deze schijnconstructie niet meer mogelijk of lonend is.

Bron: FNV, 23 maart 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.