"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nú kan de werkloosheid omlaag

Nú kan de werkloosheid omlaag, maar dat gaat niet vanzelf
De economische goed-nieuws-show van dit moment: Het ingezette economisch herstel zet de komende jaren door. Bovendien wordt het goedkoper om mensen in dienst te nemen nu de lasten op arbeid worden verlaagd.

Is er dan alleen maar goed nieuws te melden? Ik vrees van niet. Er is echt meer nodig om de hoge werkloosheid significant te doen dalen.

Voor 2016 en 2017 verwacht De Nederlandsche Bank een economische groei van respectievelijk 1,7 procent en 2,2 procent. Het Cultureel Planbureau is zelfs nog positiever: 2,4 procent groei over 2016. Toch is het niet alleen maar hosanna als het gaat om de economische berichtgeving. Ondanks het economische herstel blijft het aantal werklozen hoog: 6,6 procent van de beroepsbevolking zit werkloos thuis. In 2016 zal de werkloosheid – ondanks de positieve economische verwachtingen – slechts mondjesmaat afnemen.

Nu het economisch eindelijk weer voor de wind gaat, moeten bedrijven gestimuleerd worden extra personeel in dienst te nemen. Want economische groei betekent dat veel bedrijven zelf ook kunnen groeien als ze investeren in extra personeel. Maar waarom zijn bedrijven zo terughoudend?

Natuurlijk is het positief dat de overheid het werkgeverschap goedkoper maakt door de lasten op arbeid in 2016 te verlagen. Maar als je bedrijven echt wilt stimuleren om extra personeel aan te nemen, dan moet het werkgeverschap minder ingewikkeld en minder risicovol gemaakt worden. Denk hierbij aan de voor Europese begrippen absurd lange doorbetalingsplicht bij ziekte en de vele verplichtingen die komen kijken bij het vaste contract.

Ik ben niet de enige die pleit voor minder werkgeversrisico’s.
Zo wordt in Den Haag geopperd – onder meer door CDA, VVD en D66 – om de doorbetalingsplicht bij ziekte flink in te korten. Daarnaast stellen arbeidsrechtadvocaten dat de flex beperkende maatregelen van de Wet Werk en Zekerheid een averechts effect hebben: mensen worden juist minder snel in vaste dienst genomen in plaats van sneller.

Pas als het werkgeverschap eenvoudiger en minder risicovol gemaakt wordt, gaat het aantal banen dermate toenemen dat de werkloosheid daalt. Het mes snijdt daarbij aan drie kanten: bedrijven kunnen kans op groei benutten, werkzoekenden en flexwerkers krijgen sneller een vaste baan, en de Nederlandse economie groeit nog harder!

Paul den Ronden, Tentoo