Zo maak je de perfecte vacature voor jongeren

0
389

Zo maak je de perfecte vacature voor jongeren

Blog: Lucas Koren, YoungCapital

Jongeren prikken dwars door mooie praatjes heen, scannen online teksten en kijken eigenlijk liever filmpjes dan dat ze teksten lezen. Hoe stel je met deze kennis de ideale vacature voor jongeren op? Volgens experts van YoungCapital moet de vacature voldoen aan drie eisen: visueel, overzichtelijk en concreet.

Laat jezelf zien
Jongeren willen zich letterlijk een beeld vormen van jouw organisatie, weet marketingmanager Deni Barisic. “Niet alleen het werk telt, kandidaten willen ook hun toekomstige team en werkomgeving zien. Vergroot de kans op een goede match door ze vooraf met een video en fotografie een goed beeld te geven. Vraag jouw doelgroep wat zij willen weten. Zo kwamen wij er tijdens een gesprek met kandidaten voor een mechatronica functie achter dat zij graag hun toekomstige werkplek willen zien. Dat kan nu dankzij een virtual reality tour.”

Volgens Barisic is het belangrijk om ook echt eerlijk te zijn: “Als je medewerkers aan het woord laat, censureer ze dan niet. Laat merken dat ze helemaal zichzelf mogen zijn en vraag desnoods ook wat ze minder leuk vinden. Jongeren prikken snel door reclamepraatjes heen. Eerlijkheid en echt mensen, dat willen ze zien.”

Maak vacatures overzichtelijk
Maak je vacatures eenvoudig te scannen voor jongeren, adviseert marketing director Margriet de Kroon. “Te veel vacatures worden nog geschreven met een breed computerscherm in het achterhoofd, terwijl jongeren ze op hun smartphone lezen. Optimaliseer jouw vacature dus voor mobiel. Jongeren hebben een korte aandachtsspanne. Gebruik daarom bulletpoints en korte zinnen, zodat je vacaturetekst eenvoudig te scannen is. Begin je vacature met de belangrijkste info voor jongeren: het salaris, de doorgroeimogelijkheden, het aantal werkuren per week en de indeling van die uren. In aparte alinea’s kun je vervolgens vertellen hoe een werkdag bij jouw bedrijf eruit ziet, naar wie je precies op zoek bent en wat het werk inhoudt.”

Wees concreet
Vermijd containerbegrippen en richt je bij vacatures op concrete inhoud, adviseert contentmanager Eveline Praal. “‘Je bent een echte spin in het web met een hands-on mentaliteit’. Wat betekent dat nou eigenlijk? En wie voelt zich hierdoor aangesproken? Jongeren in ieder geval niet. Schrappen dus, die clichés. Gebruik de ruimte om de vragen te beantwoorden die jouw sollicitanten hebben. Behalve wat ze gaan verdienen, willen jongeren weten wat de functie precies inhoudt. Niet hoog over, niet vaag, maar concreet. Met voorbeelden.”

Volgens Eveline Praal willen jongeren weten hoe hun baan in hun leven past. “Wat zijn de werkdagen- en tijden? Hebben ze zelf inspraak in het rooster? Ook belangrijk is de vraag: pas ik daar wel? Beschrijf dus de sfeer of – nog beter – laat in de hele vacaturetekst het karakter van je bedrijf doorsijpelen,” aldus Praal. Het is belangrijk om erachter te komen wat jongeren in een baan zoeken. Zodra je dat weet, kun je dat in je vacature naar voren laten komen.

Bij het opstellen van de perfecte vacature voor jongeren moet je dus op een aantal punten letten. Creëer als eerste een duidelijk beeld van jouw organisatie en wees eerlijk. Zorg er daarnaast voor dat je vacatures eenvoudig te scannen zijn voor jongeren. Vermijd als laatste containerbegrippen en richt je bij vacatures op concrete inhoud. Met deze drie tips moet het een fluitje van een cent zijn om talenten te werven.

Lucas Koren
Lucas Koren