Waar is baanverlies en waar ontstaan nieuwe vacatures?

0
620

53% van de studenten en 35% van de jongeren maken minder betaalde uren sinds de crisis.

De angst voor baanverlies verdubbelt bijna onder de Nederlandse beroepsbevolking.

Bron: Intelligence Group

In de wekelijkse update van de arbeidsmarktontwikkelingen in Nederland van Intelligence Group en Jobdigger, zijn de volgende, meest recente ontwikkelingen te zien op de arbeidsmarkt tot en met zondag 26 april.

  • 53% van de studenten en scholieren en 35% van de jongeren onder de 30 jaar, geeft aan minder betaalde uren te kunnen maken sinds het begin van de crisis. Voor de Nederlandse beroepsbevolking ligt dit percentage op 20%. Van de groep van 45 jaar en ouder is dit 9,5%.
  • Met de stelling of de Nederlands beroepsbevolking bang is om in de komende 12 maanden hun baan te verliezen, is 14,3% het (zeer) eens. Dit was voor de crisis in het eerste kwartaal van 2020 nog 7,6%. Sinds de coronacrisis is dit percentage bijna verdubbeld (+88%).
  • De daling van het aantal vacatures na de coronacrisis blijft op gemiddeld 25% in week 17, maar verbetert licht ten opzichte van de week daarvoor. In week 17 (tot en met 26 april) hebben uitzend- en bemiddelingsbureau een sterke opleving gehad in het aantal vacatures (+17%) ten opzichte van de week daarvoor. Het aantal nieuwe vacatures bij werkgevers bleef in vergelijking met de week daarvoor gelijk.
  • Sinds de crisis is de daling in nieuwe vacatures bij werkgevers twee keer zo groot als bij bureaus: -35% om -18%.
  • Het geschatte verlies aan vacatures sinds de intelligente lockdown is bijna 56.000. De grootste klap wordt daarin geĆÆncasseerd door de arbeidsbemiddeling en uitzendbranche. Het geschatte verlies in die sector is 24.000 minder nieuwe vacatures, 43% van het totaal.

Voor deze waarnemingen zijn de meest recente onderzoeksdata van Intelligence Group gebruikt onder 819 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking die werden ondervraagd in week 16-17 van 2020 (data tot en met 26 april). Ook zijn de actuele vacaturedata van Jobdigger gebruikt tot en met 26 april 2020. Dit betreft 822.911 unieke online vacatures sinds het begin van 2020.

Jongeren en bijbaners krijgen de hardste klappen op de arbeidsmarkt
Mede ingegeven voor het feit dat veel jonge mensen werken in sectoren die hard worden geraakt, zoals de horeca en detailhandel Ć©n het feit dat er relatief veel jonge mensen werken in tijdelijke en flexcontracten maakt dat de coronacrisis hen veel harder raakt op de arbeidsmarkt dan bijvoorbeeld oudere werknemers.

Het aandeel mensen dat actief op zoek is naar (ander) werk, is in Nederland gestegen van 11,4% naar 13,5%. Dit betekent dat bijna 200 duizend mensen nu actief op zoek zijn. Die stijging komt vooral door de zoektocht van jongeren naar een nieuwe bijbaan.

Voor bijna de helft (47%) van de Nederlandse beroepsbevolking is de manier waarop werkgevers omgaan met de coronacrisis belangrijk in hun keuze om te blijven bij een werkgever of te kiezen voor een andere werkgever. Bij jongeren onder de 30 jaar en vrouwen is dit substantieel belangrijker, respectievelijk 59% en 51%.

Het werk van jongeren en bijbaners leent zich minder goed voor thuiswerken. Toch is 13% van hen is het (zeer) oneens met de stelling ā€œMijn werkgever neemt voldoende maatregelen om mij te beschermen tegen het coronavirusā€. Hoe ouder de werknemer is, des te meer voelt hij/zij zich beschermd door de werkgever.

Als gevolg van de crisis zal de werkloosheid in de komende maanden met honderdduizenden stijgen. Jongeren, flexwerkers, zppā€™ers en starters op de arbeidsmarkt zullen daarin bovengemiddeld hard worden getroffen, alle goede noodmaatregelen ten spijt,ā€ zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Welke sectoren zijn het hardst geraakt?
Het gaat om sectoren met minimaal 100 vacatures sinds begin 2020. In totaal zijn 822.911 vacatures geanalyseerd in 1.158 sectoren. In 79% van de sectoren (910 stuks) was sprake van krimp sinds de intelligente lockdown. In 39% van de gevallen was de krimp zelfs 50 procent of meer.

top 20 sectoren met relatief grootste verlies aan vacatures sinds crisis
Bron: Intelligence Group, 26 april 2020

Sectoren die het relatief erg goed doen
Naast de krimpsectoren zijn er ook sectoren die het goed doen, dat wil zeggen sectoren met minimaal 100 vacatures sinds begin 2020. Denk aan scholen, supermarkten, bouwmarkten, (toe)leveranciers van tuincentra, doe-het-zelf-zaken, wooninrichting, kredietverstrekkers en opsporing en politie.

top 20 relatief grootste groei aan vacatures sinds crisis
Bron: Intelligence Group, 26 april 2020

Bron: IG, 29 april 2020