Top 100 meest populaire banen 2021 volgens Magnet.me

0
1003

Voor het eerst in drie jaar kan de FMCG-sector zichzelf niet de grootste noemen in de top 100 meest populaire banen in 2021. De consultancy sector staat nu bovenaan. Ook de overheidssector is in populariteit gestegen.

Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van vacatureplatform Magnet.me.

Bekijk de top 100 meest populaire banen in 2021
Top 5 sectoren in 2021
FMCG niet langer de grootste
De afgelopen jaren heeft de Fast Moving Consumer Goods (FMCG) sector zich de meest populaire industrie mogen noemen. In 2021 is daar echter verandering in gekomen.

In de top 100 meest populaire banen op vacatureplatform Magnet.me, stonden maar liefst 33 banen uit de consultancy sector.

FMCG banen waren goed voor 18 vacatures in de lijst. Na consultancy en FMCG waren IT, overheid en finance de grootste sectoren in de lijst. IT neemt daarmee de derde plek van logistiek in, een sector die in 2020 een korte maar krachtige verschijning maakte in de lijst.

Consultancy heeft in 2021 kunnen rekenen op veel aandacht van hoogopgeleide studenten en young professionals, de doelgroep waar het platform voor gemaakt is. Het is een brede sector die bekend staat als een carrièrestap waar een diversiteit aan werkervaring opgedaan kan worden.

Lauren van Nues
Laurens van Nues

Mede-oprichter van Magnet.me, Laurens van Nues: “Als startende consultant werk je projectmatig voor verschillende opdrachtgevers in allerlei sectoren, waarbij je leert om in korte tijd problemen op te lossen voor de klant. Daar leer je enorm veel van en met die ervaring op zak word je gezien als een interessante hire door veel andere werkgevers. Ik snap dat young professionals daar enthousiast van worden.”

WerkenbijdeEU en Unilever meest voorkomende werkgevers
In 2020 bleek dat de overheid zich ontwikkelde tot een gewilde sector voor jonge werkzoekenden. Dit jaar zien we die populariteit weer, in de vorm van meest voorkomende werkgevers in de lijst. Samen met FMCG gigant Unilever staat WerkenbijdeEU op een gedeelde eerste plek met ieder maar liefst zes vacatures in de top 100. Beide werkgevers bieden voornamelijk traineeships aan, een type vacature dat over het algemeen zeer geliefd is onder studenten en young professionals. Na een dip tijdens de pandemie is het aantal traineeships met ruim 22% gestegen tot 43 van de in totaal honderd vacatures.

“Traineeships vormen een win win voor zowel studenten als werkgevers, beide partijen krijgen de kans elkaar te leren kennen en leggen zich nog niet meteen vast voor langere termijn. Studenten en young professionals leren in korte tijd veel en krijgen begeleiding. Dat vinden ze prettig,” verklaart Laurens van Nues.

Top 10 banen in 2021

Nederlandse bedrijven overheersen top van de lijst
De meest populaire vacature van het afgelopen jaar was de rol Entry Level Consultant bij consultant Oliver Wyman. De Amerikaanse werkgever is al drie jaar op rij terug te vinden in de top van de lijst. Een nieuwe ontwikkeling is het aantal unieke Nederlandse bedrijven dat bovenaan de top 100 staat. Maar liefst zeven werkgevers, waaronder Pon, Philips en PostNL, zijn terug te vinden in de top tien van de volledige lijst. Dit is ruim het dubbele van het jaar ervoor, toen drie unieke Nederlandse werkgevers in de top tien waren terug te vinden.

Laurens van Nues: “De top tien banen is dit jaar ontzettend divers. We zien banen uit verschillende sectoren en bij veel unieke werkgevers. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende werkgevers zijn die tot de verbeelding spreken, zo hebben young professionals wat te kiezen.”

Beeldmateriaal van werkplek belangrijk voor cultural fit
“In voorgaande lijsten sprongen er altijd enkele bedrijven uit met hun branding. Dat begint nu ook meer te variëren. De organisaties in de top 10 hebben zichzelf geprofileerd met beeldmateriaal, waardoor werkzoekenden een indruk krijgen van de cultuur en sfeer. Dat vind ik een positieve ontwikkeling,” zegt Laurens van Nues. “Bij Magnet.me stimuleren we bedrijven ook om zichzelf te presenteren met feiten en met beeld, niet alleen met tekst. Foto’s en video’s van de werkplek, van collega’s, de omgeving verlagen de drempel voor starters. In deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk dat je vanaf het begin het juiste personeel binnenhaalt. Die mensen trek je eerder aan met aansprekend beeldmateriaal van de werkomgeving. Daarmee stimuleer je een goede ‘cultural fit’.”

Bron: Magnet.me, 15 februari 2022

Lees ook
Top-100 populairste banen voor starters, volgens Magnet.me
Magnet.me verbindt ruim 5.000 bedrijven met studenten en young professionals