Tariefstijging van 10% voor zzp’ers en gedetacheerden in 2022

0
1641

Zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders zijn in H1 2022 gemiddeld 4,7% duurder geworden. Over heel dit jaar wordt een tariefstijging van 10,3% verwacht, waarbij inflatie en schaarste de stuwende krachten zijn.

Dit blijkt uit data en het tariefvoorspellingsmodel van Intelligence Group en HeadFirst Group. Hiermee overstijgt het de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor vast personeel, die voor de eerste helft van 2022 bleef steken op 3,1%.

Inflatie en schaarste drijven uurtarief verder op
De verwachting is dat het uurtarief aan het eind van het jaar gemiddeld met 10,3% is toegenomen, ruim 3 procentpunt meer dan HeadFirst Group en Intelligence Group in december 2021 voorspelden. Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group: “Deze versnelling is enerzijds het gevolg van de sneller oplopende inflatie en aanblijvende schaarste op de arbeidsmarkt. Anderzijds is de onzekerheid rondom corona afgenomen, die er eind 2021 wel was en toen voor een kleine druk op de tarifering zorgde.”

Stijging salarissen blijft achter
Salarissen kennen ook een recordstijging, blijkt uit recente cijfers van de arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers AWVN. Door een record-maandgemiddelde van 3,8% in juni komt de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor de eerste helft van 2022 uit op 3,1%. Daarmee blijven de salarissen wel achter op de inflatieverwachting van het Centraal Planbureau van gemiddeld 5,2% en de gemiddelde tariefstijging van professionals.

Lusten en lasten
Marion van Happen, CEO bij HeadFirst Group: “Flexibel werkenden hebben sneller profijt van tariefontwikkelingen door de opeenvolging van verschillende opdrachten. Vanzelfsprekend betekent het ook dat tarieven eerder dalen bij een minder schaarse arbeidsmarkt en een lagere inflatie, wat zelden tot nooit voorkomt bij CAO’s. Zo dragen zzp’ers en detacheringsbureaus zowel de lusten als de lasten van de flexibele rol op onze arbeidsmarkt.”

Automonteurs boeren goed
Automonteurs kunnen met 15,9% dit jaar de grootste stijging van het uurtarief verwachten, gevolgd door medewerkers drukkerij en kunstnijverheid en lassers en plaatbewerkers (15,4%). Daarnaast is de voorspelling dat metaalbewerkers en constructiewerkers, radio- en televisietechnici, software- en applicatieontwikkelaars en meubelmakers, kleermakers en stoffeerders profiteren van een uurtariefstijging van ongeveer 15%. Bouwarbeiders afbouw kunnen met 6,8% de laagste stijging van het uurtarief verwachten, gevolgd door loodgieters en pijpfitters (7,3%). Daarnaast is de voorspelling dat de uurtariefstijging van timmerlieden, bouwarbeiders ruwbouw en schilders en metaalspuiters in 2022 niet boven de 8% uitkomt.

Bron: HeadFirst Group, 21 juli 2022