"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Personeelstekort – ‘die ene witte raaf vind je niet meer’

Die ene witte raaf vind je niet meer…
Personeelstekort? Die ene witte raaf vind je niet meer
Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de schaarste dit jaar naar verwachting tot een omzetdaling van 6% of meer.

Personeelstekort en hoe ondernemers dat oplossen is de rode draad in onderstaande interviews en rapporten.

De Tijd.be, interview met Jacques van den Broek, Randstad: ‘Vergeet die witte raaf’
Jacques van den Broek: ‘In onze wereldwijde database zitten 300 miljoen profielen van actieve kandidaten. Daar laten we artificiële intelligentie en algoritmen op los om tot een match te komen. Niet één keer, maar een hele loopbaan lang. Zelfs in Nederland, dat een relatief lage werkloosheid van 3,8 procent kent, zijn er nog 600.000 mensen die we aan het werk zouden kunnen zetten. Uitzendarbeid is een opstap naar vast werk. 40 procent van de uitzendkrachten gaat uiteindelijk in dienst bij het bedrijf waar ze werken. Van de tien mensen die vandaag in de industrie werken, zijn er vier ooit begonnen als uitzendkracht.
Het groeiende aantal vacatures zal de komende jaren nog problematischer worden. Ook werkgevers moeten we nog steeds overtuigen: die ene witte raaf zal je niet meer vinden.’

Telegraaf, interview met Alain Dehaze, The Adecco Group: ‘Bedrijven steeds wanhopiger’
Alain Dehaze: ‘Werkgevers hebben wereldwijd grote moeite om geschikt technisch en medisch personeel te vinden. Het werven van mensen in vaste dienst door werkgevers neemt toe. Anderzijds zien we dat outplacement, het van werk naar werk begeleiden, niet toeneemt. Er is wereldwijd grote behoefte bij werkgevers aan om- en bijscholing, zodat de competenties van werknemers beter aansluiten bij de vraag van bedrijven. Tot 2030 hebben zo’n 370 miljoen mensen digitale scholing nodig. Daar ligt een grote uitdaging.’

The Adecco Group, Q4 2018
Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van €23,9 miljard, terwijl de nettowinst uitkwam op €458 miljoen. Het concern heeft last van de economische groeivertraging in Europa. Recruitment, het werven van mensen die bedrijven in vaste dienst willen nemen, is fors gegroeid. Het concern is concurrent Randstad in omzet in het vierde kwartaal weer voorbijgestreefd.

ING Economisch Bureau, ‘Personeelskrapte zet rem op groei’
Het grootste probleem op de arbeidsmarkt is volgens de bedrijven de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en vaardigheden. Dit blijkt uit een enquête van het ING Economisch Bureau onder ruim 1.000 Nederlandse bedrijven. Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de schaarste dit jaar naar verwachting tot een omzetdaling van 6% of meer. Om de personeelskrapte het hoofd te bieden zien bedrijven zich genoodzaakt medewerkers zelf op te leiden.

ABN AMRO Insights, ‘Remedies voor bedrijven in tijden van schaarste aan personeel’
‘Geef medewerkers de ruimte hun werk zelfstandig in te delen en te plannen. Dit geldt zowel voor hoger opgeleide medewerkers als ook voor lager opgeleide medewerkers. Zo nam het ziekteverzuim onder relatief laag opgeleide medewerkers van een beveiligingsbedrijf sterk af toen deze medewerkers zelf verantwoordelijk werden voor het inplannen van hun uren. Ook van belang is dat werkgevers investeren in de opleiding van hun werknemers. Met name jonge mensen worden enthousiast over bedrijven die een breed scala aan opleidingsmogelijkheden hebben. In de derde plaats is zingeving belangrijk voor de jonge generatie werknemers. Jonge mensen willen graag werken bij bedrijven die de wereld beter willen maken.’

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.