"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Onderhandelaarsakkoord CAO Metalektro – in totaal 11% loonstijging

150.000 werknemers Metalektro gaan er in totaal 11% op vooruit

Vannacht is er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten. Bij goedkeuring door de vakbondsleden gaat dat gelden voor 150.000 werknemers die onder meer bij Fokker, ASML, DAF, VDL, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard werken. Naast 9% loon erbij nemen de werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie over van de werknemers gedurende de looptijd van de cao.

Bij vorige cao-onderhandelingen is maandenlang gestaakt. Dit jaar verloopt het traject heel anders. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: ‘In deze tijd waarin heel veel mensen de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen, willen wij dat de loonstijging zo snel mogelijk bij de mensen komt. Daarom wilden we nu met de werkgevers een akkoord bereiken, zodat 1 december 2022 ook daadwerkelijk een forse loonsverhoging wordt uitbetaald. Met dit akkoord wordt het dagelijks leven voor alle 150.000 werknemers beter betaalbaar.’ FNV-leden kunnen tot 31 oktober hun stem uitbrengen.

Stijging maandsalaris 11%: structureel 9% plus incidenteel 2%
De nieuwe cao gaat in op 1 december 2022 en loopt tot en met 31 mei 2024. Gedurende de looptijd nemen de werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie voor hun rekening van hun werknemers. Daarmee stijgt de koopkracht van een modaal inkomen verder met 2%. Voor de laagste loonschalen ligt dat percentage hoger. De 9% loonsverhoging wordt niet in één keer toegekend. Per 1 december gaan de lonen structureel met 5,5% omhoog. Het salaris voor de modale werknemers stijgt vanaf 1 december 2022 met minimaal 7,5%. Na 1 jaar komt daar op 1 januari 2024 nog eens 3,5% structureel bij. De totale salarisstijging komt daarmee uit op 11%.

Generatiepact
Het generatiepact loopt door tot 31 december 2028. De RVU-grens (zwaarwerk-regeling) wordt verhoogd met de cao-lonen. FNV Metaal start in 2023 met de onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling. Per 1 juli 2023 vervalt de verplichting tot overwerk. De bepalingen die werknemers beperken of vrijstellen van overwerk blijven wel van kracht, ook bij calamiteiten. Bedrijven kunnen proefprojecten met instemming van de vakbonden beginnen waarbij mogelijkheden worden verkend om werktijden/roosters efficiënter te maken. Bedoeling is te komen tot een verbetering van de balans tussen werk en privéleven.

Vakbond op de werkvloer
De toegang tot de werkvloer bij de bedrijven in de Metalektro voor vakbonden wordt verbeterd. De vakbonden mogen werknemers nu ook via de interne communicatiekanalen van het bedrijf informeren. Werkgevers en werknemers kunnen daarover per bedrijf afspraken maken.

Bedrijven kunnen uitstel vragen
Cao-partijen zien de huidige situatie als uitzonderlijk. De ambitie naar de toekomst blijft om minimaal koopkrachtbehoud voor de werknemers te realiseren. Bedrijven die er slecht voorstaan kunnen zoals gebruikelijk wel uitstel vragen om de loonsverhoging toe te kennen. Hiervoor moet de meerderheid van de leden bij dat bedrijf wel akkoord geven. Bij uitstel krijgen werknemers de loonverhoging in tijd uitgekeerd.

Bron: FNV, 21 september 2021

Lees ook
CAO Metalektro, hoe bepaal je de inlenersbeloning voor uitzendkrachten?
7 juli 2022 Nieuwe cao voor 160.000 werknemers in Metalektro

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.