My Flexwork, online uitzendbureau voor arbeidsmigranten

0
1667

My Flexwork, online uitzendbureau voor arbeidsmigranten

Interview met Mari-Jon en Yvo Keijlewer over My Flexwork, een volledig gedigitaliseerd uitzendbureau, dat in januari werd gelanceerd.

“Bij ons bedrijf staat de flexkracht centraal; die is keizer, de klant is koning. Wij hanteren een transparante kostprijscalculatie.”

Yvo Keijlewer is bedrijfseconoom en ondernemer.
Mari-Jon Keijlewer-van Herk is eigenaar/oprichter van Interactief Groep.

Igor Beuker, gespecialiseerd in big data en innovatie, participeert in My Flexwork en heeft hen geadviseerd bij het vinden van de Roemeense IT-leverancier voor de ontwikkeling van de online werkprocessen. Hij is betrokken als strategisch adviseur.

My Flexwork werft medewerkers in Nederland, maar richt zich vooral op Oost-Europa: Polen, Roemenië en Hongarije. Het online uitzendbureau richt zich op tijdelijke werknemers in uitvoerende functies in onder meer de logistieke sector, de agrarische sector en de productie-industrie. Deze sectoren zijn sterk afhankelijk van arbeidsmigranten.

Yvo Keijlewer

Overtuigd van online kansen
In de crisisjaren deed Yvo aan zijn vrouw Mari-Jon het voorstel om de processen van haar uitzendbureau waarmee zij actief is in de markt voor arbeidsmigranten, te stroomlijnen naar heldere, efficiënte online processen, waarbij de matching zou worden gedaan door algoritmes. Gaandeweg raakte Mari-Jon overtuigd van de mogelijkheden, te meer omdat een dergelijke aanpak de flexmarkt beter zou kunnen laten functioneren én het arbeidsmigranten een betere positie zou bezorgen.

Mari-Jon Keijlewer-van Herk

“Met mijn bedrijf Interactief Groep bied ik al jaren full service dienstverlening voor het uitzenden van arbeidsmigranten. Ik heb de uitholling van de tarieven gezien, die betaald worden voor dit type uitzendwerk sinds de crisisjaren. De kostprijs stijgt, maar opdrachtgevers kunnen of willen geen hogere tarieven betalen. In veel situaties begrijp ik dat, omdat zij zelf ook geconfronteerd worden met lage marges op hun producten.

Met My Flexwork kan ik opdrachtgevers een alternatief bieden, want wij hebben daar geen overheadkosten, we kunnen werken voor een laag tarief, terwijl het proces volledig in lijn is met de wet- en regelgeving.

Daarnaast geven wij arbeidsmigranten de gelegenheid zelf een keuze te maken uit het type werk en uit de bedrijven die vacatures aanbieden. In hun land van herkomst kunnen zij al een tijdelijke baan accepteren, waardoor zij niet voor verrassingen staan als zij naar Nederland komen.”

Arbeidsmigranten zelf laten kiezen
“Transparantie en respect voor arbeidsmigranten vind ik hard nodig. Mijn grootouders kwamen als vluchtelingen uit Polen vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ik ken hun geschiedenis. Ik was zelf een van de eersten die arbeidsmigranten met een Pools/Duits paspoort bemiddelde, twintig jaar geleden.
Ik werk al twintig jaar met een gemêleerde groep uitzendkrachten uit de omgeving van Rotterdam en ik heb zeer veel ervaring met de bemiddeling van arbeidsmigranten.

Tegenwoordig komen Poolse arbeidsmigranten niet meer uit zichzelf naar Nederland. Dat heeft sommige bestuurders in het Westland verleid tot het doen van uitspraken zoals ‘De Polen zijn op’. Dit soort opmerkingen vind ik ongehoord. Het geeft een volledig verkeerde voorstelling van zaken. De werkelijkheid is dat Poolse en andere arbeidsmigranten meer keuze hebben gekregen. De lonen in Polen zijn gestegen in de afgelopen jaren. De noodzaak om naar Nederland te komen is afgenomen. Bovendien zijn zij het zat geen duidelijkheid te hebben over de manier waarop ze worden behandeld en verloond. Ze willen weten of ze op een prettige werkplek met goede huisvesting kunnen rekenen. Daarom zorgen wij met My Flexwork voor een transparant online uitzendproces waarbij de flexkrachten volgens de cao worden betaald. Tegelijkertijd kunnen wij de opdrachtgevers een laag tarief bieden, dankzij ons online uitzendproces.

Wij zien dat onze aanpak wordt gewaardeerd, want wij hebben al heel veel inschrijvingen binnen op basis van ons verhaal, dat wij hebben gepubliceerd op fora voor arbeidsmigranten.”

Inschrijving en persoonlijkheidstest
“Arbeidsmigranten kunnen zich al in hun land van herkomst bij ons inschrijven en hun opleiding, vaardigheden en diploma’s vermelden in hun profiel, evenals hun werkervaring en interesse voor specifieke jobs aangeven.

Uitzendwerk in de logistiek of agrarische sector hoort in mijn ogen net zoveel respect te krijgen als hoogopgeleid uitzendwerk in andere sectoren. Ook deze uitzendkrachten kun je niet generaliseren. Daarom laten wij alle kandidaten die zich bij ons online inschrijven een persoonlijkheidstest doen, die bestaat uit 44 laagdrempelige vragen. Ook de bedrijven die uitzendkrachten via ons willen vinden, doen de test, die is gebaseerd op vier basic psychologische typen. Op die manier komt zowel het DNA van het bedrijf als van de flexkracht in beeld. Het algoritme zorgt voor de match tussen de persoonlijkheidskenmerken van kandidaten en de gewenste werksfeer van bedrijven,” zegt Mari-Jon.

Beloning volgens cao, planning, urenregistratie en rating
“De kandidaat wordt ingeschaald volgens de cao van de sector of het bedrijf waarin hij werkt.
Verder biedt ons systeem een planningstool en een urenregistratiesysteem. De opdrachtgever en de kandidaat kunnen elkaar achteraf ook beoordelen via een ratingssysteem in onze site.”

Templates voor vacatures
“De opdrachtgever krijgt in My Flexwork templates voor zijn vacatures die passen bij zijn bedrijfs-DNA. De meeste functies bevatten standaardomschrijvingen, maar het is ook mogelijk die aan te passen naar een eigen functieomschrijving.”

Open kostprijscalculatie
“De opdrachtgever ziet het startsalaris van de kandidaat met de sociale lasten. Onze opslag (marge) wordt ook getoond.”

Werving
“We werven kandidaten met behulp van social media. We adverteren ook op websites waar arbeidsmigranten zoeken naar werk in Nederland. Dat heeft nu al gezorgd voor heel veel inschrijvingen, omdat men ons verhaal op waarde schat.”

24/7 chatbox met flex-assistants
“Voor de online begeleiding hebben wij in het afgelopen jaar een team van flex-assistants opgeleid. Dit zijn geen traditionele intercedenten; zij krijgen de rol van moderator. Ze beheersen meerdere talen en hebben veel kennis van wet- en regelgeving. Dit team is dag en nacht online bereikbaar voor vragen van arbeidsmigranten en opdrachtgevers.”

10 developers hebben twee jaar continu gewerkt aan dit online bureau
“Voor het ontwerpen en inrichten van dit online uitzendbureau hebben we twee jaar continu gewerkt met een team van tien Roemeense developers, die wij hebben geselecteerd op basis van een uitgebreide marktconsultatie. Diverse consultants uit de branche hebben ons geadviseerd om de processen volgens de wet- en regelgeving in te richten. Alle persoons- en andere gegevens worden opgeslagen op beveiligde servers in Nederland.”

Transport en huisvesting
“Voor huisvesting en transport zijn wij in gesprek met betrouwbare huisvestingsintermediairs. Mocht in de toekomst blijken dat deze oplossing niet de transparantie geeft die wij ervan verwachten, dan zullen we zelf het aanbod van transport en huisvesting ter hand moeten nemen,” verklaart Yvo, “maar dat is niet onze eerste keus.”

FAQ’s en kennisbank
“We beschikken over een kennisbank waarin we veel informatie geven aan opdrachtgevers en uitzendkrachten, onder meer over de toepassing van de ET-regeling. De kennisbank wordt doorlopend uitgebreid.”

Algemeen uitzenden versus niche
My Flexwork is gevestigd in het kantoor van Interactief Groep, in Berkel en Rodenrijs.
“Maar het zijn echt twee aparte bedrijven,” benadrukt Yvo.
“Met Interactief heb ik nu de kans een niche te bouwen voor klanten die volledige outsourcing van de processen willen en bereid zijn daarvoor een faire prijs te betalen,” verklaart Mari-Jon. “Opdrachtgevers die goedkoop uitzendkrachten willen inkopen, maar zeker willen weten dat het gehele inleenproces klopt, kunnen gebruik maken van My Flexwork.”

Ambitie
“Het is onze ambitie om duizenden arbeidsmigranten voor onze dienstverlening te interesseren en snel te groeien,” zegt Yvo. “Over vijf jaren willen wij met My Flexwork in de top 20 staan van uitzendorganisaties in Nederland.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws
Foto’s: My Flexwork

Lees ook: Ela Timar, Intercedent bij Interactief Groep, gekozen tot Intercedent van het Jaar 2017