Mbo-certificaten voor ‘Leven lang ontwikkelen’

0
53

Het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven introduceren Mbo-deelcertificaten, waardoor volwassenen zich makkelijker makkelijker kunnen om- en bijscholen voor hun vak.

SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) heeft daartoe aan de minister van OCW het advies ‘Toekomstbestendig beroepsonderwijs, mbo-certificaten voor leven lang ontwikkelen’ aangeboden.

Dit advies bevat 48 nieuwe certificaten die straks behaald kunnen worden in het mbo. Deze certificaten zijn geen volledige opleidingen, maar laten werkgevers zien welke specifieke kwaliteiten studenten en werknemers hebben.

Bij- en omscholen wordt makkelijker
Een certificaat is een stuk sneller te behalen dan een volledig diploma. Bij- en omscholen wordt zo dus steeds makkelijker.

In 2016 zijn in het mbo de keuzedelen geĂŻntroduceerd. Deze keuzedelen zijn het flexibele deel van de opleiding van een mbo-student. Zo kan de student zich naar eigen wens verbreden of verdiepen. Een keuzedeel is echter niet alleen handig voor de starter. Juist voor herstarters en doorstarters kan het aantrekkelijk zijn om nieuwe kennis op te doen, maar dan zonder een hele studie te volgen. Om dat mogelijk te maken zijn certificaten verbonden aan de keuzedelen. In de 48 certificaten zitten onder andere: Verzorgde en verpleegtechnische handelingen, Mobile application development, Kunststoffen in de maritieme techniek en Verkeersregelinstallaties.

Bron: Oval, 11 juli 2017 en SBB, 3 juli 2017