Platformen kunnen aantal zzp’ers sterk doen toenemen

0
16

Digitale werkplatformen, zoals Uber, Temper en Roamler, kunnen ertoe leiden dat het aantal zzp’ers in Nederland sterk toeneemt.

Tot die conclusie komt een verkennende analyse van het ING Economisch Bureau.

Niet alleen uitzendkrachten, maar ook werkenden in kortdurende en oproepcontracten kunnen op grote schaal op een zzp-platform terecht komen. Platforms maken zzp-werk namelijk veel makkelijker.

Twee scenario’s voor de impact
Hoe groot de daadwerkelijke impact wordt, hangt af van de technologie, juridische ruimte en financiĂ«le prikkels. In twee scenario’s varieert de impact van 200.000 tot een miljoen extra zzp’ers.

Beide scenario’s kennen een substantieel effect en zorgen ervoor dat de Nederlandse arbeidsmarkt drastisch verandert.

Eerder dit jaar kwam ING ook al met een alarmerend bericht over de mogelijke impact van platformwerk op de uitzendbranche.

Platformberoepen, ja of nee? bron ING Economisch Bureau

Niet ieder contract en beroep even gevoelig
In de scenario-analyse zijn twee toekomstige werelden toegepast op de huidige structuur van de arbeidsmarkt. Het aantal werkenden per type beroep en per type contract is gelijk verondersteld aan die in 2017. Platformen zijn vooral een aantrekkelijke oplossing voor kortdurende en/of flexibele contracten. Uitzend- en detacheringscontracten zijn het meest gevoelig, omdat deze kortdurend zijn en omdat nu een intermediaire partij een marge ontvangt per gewerkt uur. Aan de andere kant zijn vaste contracten juist weinig gevoelig, vanwege de langere looptijd.

Platformen passen beter bij beroepen die makkelijk via een platform te organiseren zijn, zoals repetitief werk en bij beroepen waar de kostenvoordelen groot zijn, zoals door een hoog verloop: de typische platformberoepen, zoals horecapersoneel, schoonmakers en taxichauffeurs. Er zijn ook beroepen waarvoor platformisering uitgesloten lijkt: als de welzijns- of bedrijfsrisico’s te groot zijn, zoals in de zorg of bij de overheid en managers. Dit zijn de uitgesloten beroepen.

Bron: ING, 28 november 2018