Gerechtshof: Deliveroo-koeriers zijn geen zzp’ers

0
324

Het gerechtshof Amsterdam besliste vandaag dat koeriers die voor maaltijdbezorger Deliveroo Nederland werken werknemers zijn, en geen zelfstandigen.

In november kwam de Hoge Raad al tot dezelfde constatering, maar Deliveroo ging in hoger beroep. Dat hoger beroep heeft het bedrijf nu ook verloren.

Vrijheid verenigbaar met arbeidsovereenkomst
Het hof constateerde dat voor de bezorgers alleen de vrijheid van het verrichten van arbeid een omstandigheid is die wijst op de afwezigheid van een arbeidsovereenkomst. Alle overige elementen wijzen juist op de aanwezigheid van een arbeidsovereenkomst, zoals de manier van loonbetaling, het uitgeoefende gezag, en de zekere tijd. Bovendien is volgens het hof de vrijheid van het verrichten van de arbeid niet onverenigbaar met de kwalificatie van arbeidsovereenkomst. Ook vindt het hof dat het inkomen van 11 to 13 euro per uur niet voldoende is om voorzieningen te treffen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

FNV
Vakbond FNV, die de zaak in 2018 aanspande, is tevreden. Bezorgers kunnen nu aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst. Zakaria Boufangacha, bestuurslid FNV: “De maaltijdbezorgers waren tot 2018 in dienst van Deliveroo, maar het bedrijf stopte daar toen mee. Wie nog voor Deliveroo wilde werken moest zzp’er worden. De uitspraak is zo helder als maar kan en bevestigt de eerdere uitspraak.”

Meerdere zaken
Gisteren classificeerde de Inspectie SZW het bedrijf Temper als uitzendbureau, waardoor die werkers nu uitzendkrachten zijn, en onder de uitzend-cao vallen. Tegen Deliveroo loopt nog een tweede hoger beroepszaak, over het toepassen van de cao beroepsgoederenvervoer. In 2019 kreeg de FNV op dit punt ook al gelijk en bepaalde de rechter dat maaltijdbezorgers van Deliveroo onder die cao vallen.

Bron: Rechtspraak.nl, 16 februari 2021