"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV verdeeld over aanpak platformbedrijven

FNV Horeca heeft zonder goedkeuring van de FNV-top een overeenkomst gesloten met Temper, een platform voor werk in de horeca. FNV Horeca wil de samenwerking ook uitbreiden naar catering en recreatie.

FNV Flex vindt, net als uitzendkoepel ABU, dat Temper onder de uitzendregels moet vallen.

Vergoeding
Freelancers betalen nu €1 per uur voor gebruik van Temper. Het platform gaat dat afschaffen, en in plaats daarvan de vergoeding voor opdrachtgevers verhogen van €2 naar €3. Dick Koerselman (FNV Horeca) beschouwt de afschaffing als een loonsverhoging. Hij wil met Niels Arntz (Temper) ook afspraken maken over opleiding, verzekeringen en pensioen.

Uitzend-cao
Volgens Erik Pentenga (FNV Flex) levert Temper personeel aan werkgevers, en moet het bedrijf de uitzend-cao toepassen. Ook het FNV-bestuur en de ABU vinden dat het bij afwassers of bediening niet om zelfstandige ondernemers kan gaan.

Saillant detail is dat de FNV juist vandaag bezorgplatform Deliveroo in de rechtszaal treft, omdat de cao voor beroepsgoederenvervoer niet wordt toegepast.

Zie ook de uitzending van VPRO Tegenlicht, 4 november 2018.

Bron: FD, 13 november 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.