Eenvoudiger aan het werk met een arbeidsbeperking

0
81

Het moet eenvoudiger worden om te werken met een arbeidsbeperking en het moet lonen.

‘Heb je een arbeidsbeperking en ga je een dag extra werken, dan moet je ook meer loon overhouden. Heb je als werkgever drie mensen met een arbeidsbeperking in dienst, dan moet de subsidie voor alle drie op dezelfde dag binnen komen. Zet je na een psychische inzinking de stap naar werk en het gaat toch niet, dan moet je terug kunnen vallen op je oude uitkering’, meent staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Met een reeks maatregelen en extra investeringen in een breed offensief doet zij voorstellen om problemen aan te pakken die nu spelen bij werk voor mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Het gaat om zowel de Wajong, de banenafspraak als beschut werk. Vandaag stuurde zij haar offensief naar de Tweede Kamer en ging het wetsvoorstel Wajong in internetconsultatie. Het kabinet zet daarmee samen met werkgevers, gemeenten en uitvoerders op vier punten stappen voor verbeteringen bij werken met een arbeidsbeperking:

– Regels worden eenvoudiger voor werkgevers en werkzoekenden
– (meer) Werken wordt aantrekkelijker
– Werkgevers en werkzoekenden kunnen elkaar makkelijker vinden
– Duurzaam werk wordt gestimuleerd

De staatssecretaris heeft het afgelopen jaar bij werkgevers, mensen met een arbeidsbeperking, gemeenten en UWV en belangenbehartigers gezien wat er knelt en wat mogelijke oplossingen zijn.

“Ik heb maar één doel,” zegt ze, “zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking voor een eerlijk loon kunnen werken en aan het werk kunnen blijven. Ik vind het daarom belangrijk dat de afgesproken 125.000 banen er komen voor deze mensen.”

Het wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong open voor internetconsultatie zodat die veranderingen snel in de Kamer worden besproken. Ook bereidt de staatssecretaris wijzigingen van wet- en regelgeving voor en komen er werkgroepen met een strakke termijn om een aantal voorstellen de komende maanden uit te werken.

Bron: Rijksoverheid, 20 november 2018