Eastmen werft Oost-Europese technici voor Nederlandse maakindustrie

0
473

Eastmen – Oost-Europese technici hard nodig voor Nederlandse maakindustrie

Interview met Tamar de Block, Commercieel Directeur van Eastmen Human Resources B.V.

Eastmen Human Resources B.V. is gespecialiseerd in het werven van technische vakmensen uit Oost Europa op MBO (+), HBO en Universitair niveau.

“Wij voorzien in een grote vraag naar technici, die je zou kunnen omschrijven als kennismigranten. We betalen onze professionals goed en begeleiden ze intensief. Wij verzorgen zelf de werving en selectie van de juiste vakmensen in Oost-Europa door middel van onze eigen wervingskantoren in Hongarije en Roemenië.”

Maakindustrie essentieel voor Nederland
“De maakindustrie is in Nederland nog altijd groot. De industrie heeft behoefte aan goed opgeleide vakmensen met vele jaren ervaring. Die vakmensen zijn in Nederland niet of onvoldoende beschikbaar. Onze Oost-Europese arbeidsmigranten weten hoeveel ze waard zijn. Qua salariëring zitten ze vaak boven de vereiste inlenersbeloning. Ze moeten minimaal evenveel verdienen als hun Nederlandse collega’s. Vaak zijn ze daardoor voor de opdrachtgever duurder, vanwege de extra kosten die wij hebben voor de werving, de huisvesting, het vervoer naar de werkplek en de zorgverzekering. Eastmen zorgt ervoor dat alles goed geregeld is zodat ze zich snel thuis voelen hier op de werkplek en de woning.

Wij verzorgen zelf in Nederland de verloning en de juiste inschaling. In de pers wordt regelmatig gesproken over uitbuiting van arbeidsmigranten. Daar is bij onze bemiddeling geen sprake van. De mensen die wij bemiddelen verdringen ook geen kans op een baan voor Nederlandse werknemers. Onze opdrachtgevers kiezen voor onze vakmensen omdat er in Nederland bijna geen vakmensen meer te vinden zijn en vanwege de projecten vaak snel inzetbaar moeten zijn.”

Vakmanschap
Is er op enige termijn uitzicht op Nederlandse professionals die aan de vraag in de industrie kunnen voldoen?
“Nee, dan had men in ons land zeven jaar geleden al voldoende mensen moeten opleiden in lijn met de behoefte in de markt. Het kost vier jaar om bijvoorbeeld lassers, machinebankwerkers, CNC-verspaners op te leiden en vervolgens moeten ze nog een aantal jaren ervaring hebben in het vak.

Het niveau van vakmanschap dat wordt gevraagd wordt vaak onderschat. Wij leveren onder meer professionals aan toeleveranciers van chipfabrikant ASML en aan VDL, leverancier voor onder andere de auto-industrie. Daar wordt gewerkt met hoogwaardige machines die per stuk al 1 miljoen euro kosten. Ze moeten op de juiste manier worden geprogrammeerd en dag en nacht draaien. De Nederlandse industrie blinkt uit in efficiënte productieprocessen. Daarin onderscheidt onze industrie zich van de Oost-Europese maakindustrie. De technische opleidingen hebben in Oost-Europa echter een beter imago. De instroom van de technici voor de maakindustrie is er dan ook hoger, daar is het beroep van technici nog een gewaardeerd beroep. Dit verklaart de vraag in Nederland naar onze dienstverlening.”

Familiebedrijf
Eastmen is een familiebedrijf. Het werd in 2006 opgericht in Harlingen. Met een groot netwerk in Hongarije kwam Gizella vanuit haar Hongaarse roots snel in contact met de juiste mensen. Samen met haar zoon Ruud, haar echtgenoot Hans en zijn zoon Tamar, hebben ze Eastmen uit laten groeien tot een dynamische detachering- en uitzendorganisatie.

Zelf werven
“Om de beste vakmensen te kunnen selecteren en niet afhankelijk te zijn van andere wervingsbureaus hebben wij in juni 2012 ons eerste wervingskantoor geopend in Boedapest,” aldus De Block. “Wij hebben zelf recruiters aangenomen en ze onze manier van werven en selecteren geleerd zodat wij snel de beste vakmensen kunnen selecteren en kwaliteit kunnen garanderen.”

Daar bleef het niet bij. Twee jaar later vestigde Eastmen zich in Roemenië. De Block: “In 2014 hebben we besloten om ook in Roemenië te gaan werven en hebben wij ons tweede werving- en selectiekantoor in Târgu Mureș in Roemenië geopend. Roemenië heeft veel potentiële goede vakmensen, waardoor wij in mei 2016 ook een derde kantoor hebben geopend in Constanța. Sindsdien kunnen we een stabiele kwaliteit garanderen en kunnen wij snel inspelen op de behoefte van onze klanten.”

Werving en selectie
Hoe vindt de werving plaats?
“We adverteren veel in Roemenië en Hongarije. Onze recruiters doorzoeken ook landelijke en regionale cv-databases en selecteren de juiste mensen. Vervolgens laten wij hen testen doen om zelf vast te stellen of ze over de juiste lastechnieken en andere vaardigheden beschikken. Als dit hele traject is doorlopen en goedgekeurd, worden de vliegtickets besteld. Onze coördinatoren halen de medewerkers op van het vliegveld, regelen de huur van de woningen en de auto’s voor het vervoer naar de werkplek. Wij doen de verloning en de inschaling van het salaris allemaal zelf, het hele proces van A t/m Z is in eigen beheer.”

Huisvesting
Is er voldoende kwalitatieve huisvesting voor arbeidsmigranten beschikbaar?
“Goede huisvesting vinden die betaalbaar is en verhuurd kan worden aan arbeidsmigranten is steeds moeilijker te vinden. Wij hebben de afgelopen 2 jaar goed gemerkt dat het beter gaat met de woningmarkt waardoor de verhuur van betaalbare woningen sterk terugloopt. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe woningen door heel Nederland. Onze mensen wonen er vaak voor langere periode en bij ons slaapt maximaal 1 persoon per slaapkamer waardoor in de woningen nooit teveel mensen verblijven en er dus ook geen sociale problemen ontstaan.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws