Daling in vacatures per beroepsgroep door pandemie

0
570

Het aantal vacatures is de afgelopen periode verder gedaald als gevolg van de corona-uitbraak en de maatregelen om het virus in te dammen.

Dat blijkt uit analyse van vacaturesite Indeed. Er blijven sterke verschillen tussen beroepsgroepen. De kappersbranche begint voorzichtig met het aantrekken van personeel, na de eerste versoepelingen die vorige week werden aangekondigd.
Sommige sectoren harder geraakt dan andere, bron Indeed

Op 3 april lag het aantal vacatures 23 procent onder de trend van vorig jaar. Inmiddels is dat 36 procent.

Beroepsgroepen
De kappersbranche liet, in de week na de persconferentie waarin bekend gemaakt werd dat zij weer aan de slag mochten, een vacaturestijging van 5 procent zien. Naarmate de maatregelen worden versoepeld, worden deze effecten ook zichtbaar in de cijfers voor de beroepsgroepen die het betreft, afhankelijk van in hoeverre zij hun werkzaamheden kunnen oppakken. Voorlo zien we nog grote verschillen tussen sectoren.”

De dalingen in vacatures voor verpleegkunde, civiele techniek, bouw en softwareontwikkeling zijn relatief beperkt, terwijl vacatures voor onder andere horeca, hospitality & toerisme en schoonmaak blijven afnemen. Zo was er begin april sprake van een daling van 54 procent van de vacatures in de horeca, inmiddels is dit opgelopen naar 69 procent. Het toerisme daalt verder van 48 procent naar 68 procent.

Of de versoepelingen voor bijvoorbeeld de horeca effect gaan hebben op meer vraag naar personeel, is de vraag. De voorzichtige aanpak met beperkte aantallen gasten en de anderhalvemetermaatregelen vragen niet om grote aantallen nieuwe werknemers, zoals normaal gesproken wel het geval is in het hoogseizoen.

Waar is wel werk?
Sinds begin april staan vooral functies in de (thuis)zorg, de bouw en in de techniek open. Dit gaat vooral om de functies waar nu extreem veel vraag naar is of functies die nog steeds kunnen worden uitgevoerd, zoals in de bouw en de techniek vaak het geval is.”

Beroepen met veel vraag, bron Indeed

Nederland ten opzichte van andere landen
In Europa is het Verenigd Koninkrijk het hardst getroffen als het gaat om vacatures. Ook Ierland, Frankrijk en Italië laten grotere dalingen in de vacaturetrend zien ten opzichte van Nederland.

Daling in vacatures in 2020, bron Indeed

Bron: Indeed, 13 mei 2020