"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Conjunctuurenquête Nederland april 2020

Een meerderheid van ondernemers in consumentgerichte branches zoals de detailhandel, de horeca en de reisbranche, verwacht in het tweede kwartaal van 2020 minder omzet te behalen en met minder personeel te werken.

Ook geven meer ondernemers aan dat het economisch klimaat verslechtert. Dat meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland april 2020, waarin maandelijks aan ondernemers wordt gevraagd een inschatting te geven over ontwikkelingen en verwachtingen rond hun bedrijf.

Verwachting personeelssterkte tweede kwartaal 2020

In april waren er veel meer ondernemers die verwachtten dat de omzet gaat afnemen in het tweede kwartaal dan ondernemers die een toename van de omzet voorzien. Nog niet eerder in dit onderzoek waren er per saldo zoveel ondernemers negatief over de verwachte omzet als in april 2020. Een maand eerder, in maart, waren de ondernemers per saldo nog overwegend positief.

In de reisbranche voorzien nagenoeg alle ondernemers een lagere omzet. In de horeca denkt per saldo 90 procent een lagere omzet te behalen. Onder ondernemers actief in cultuur, sport, recreatie, auto- en motorhandelaren en reparateurs, en andere soorten persoonlijke dienstverlening verwacht per saldo 80 procent van de ondernemers een lagere omzet. Alleen in de detailhandel zijn de verwachtingen meer verdeeld. Hier verwacht 44 procent een lagere omzet in het tweede kwartaal, terwijl 20 procent een toename voorziet. 35 procent denkt dat de omzet gelijk blijft.

Bron: CBS, 29 april 2020

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.