Hetzelfde werk als uitzendkracht na bedrijfseconomisch ontslag

0
581

Een werknemer werd om bedrijfseconomische redenen ontslagen, maar kreeg meteen daarna hetzelfde werk aangeboden als uitzendkracht. De werknemer vond toen dat zijn ontslag niet terecht was.

Een dergelijk ontslag moet een bedrijfseconomische noodzaak hebben, en de functie moet structureel vervallen. Bovendien mag de werkgever in het eerste halfjaar niemand aannemen voor hetzelfde werk, zonder eerst de ontslagen medewerker een kans te geven (de ‘wederindiensttredingsvoorwaarde’).

Werknemer
Volgens de werknemer ontsloeg zijn werkgever hem alleen om geen werkgever meer te hoeven zijn. Bovendien zou hij niet hebben voldaan aan de wederindiensttredingsvoorwaarde.

Hof
Maar het hof oordeelde dat de werkgever de werknemer weliswaar had benaderd voor tijdelijk werk als uitzendkracht, maar dat daaruit niet volgt dat er geen bedrijfseconomische noodzaak was voor ontslag. De werkgever had die noodzaak onderbouwd, en het tijdelijke werk was niet te voorspellen op het moment van ontslag. Bovendien had de werkgever aan de wederindiensttredingsvoorwaarde voldaan, want hij had het eerste halfjaar niemand anders aangenomen.

Zolang de uitzendconstructie niet dient om het werkgeverschap te omzeilen, mag de werkgever uitzendkrachten inlenen.

Bron: Rechtspraak.nl, 11 juli 2017