Arbeidsmigranten dakloos zonder uitzendwerk, noodopvang gesloten

0
332

Sinds 1 juni is de noodoplossing voor de daklozenopvang gesloten. Arbeidsmigranten die hun werk en daardoor ook hun huisvesting hebben verloren, zwerven daardoor op straat.

Het gaat om honderden arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa die dakloos zijn in de grote steden. Doordat verschillende steden noodopvang inrichtten, werden de grote aantallen zichtbaar. Dat meldt de NOS in een reportage.

De Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) voelt zich medeverantwoordelijk voor de situatie van arbeidsmigranten. “Maar wij alleen kunnen het probleem niet oplossen. Daarvoor hebben we ook anderen nodig”, zegt directeur Jurriën Koops. Toch geeft hij vanuit de ABU een oplossing aan: “We willen de arbeidsmigranten die moeten stoppen met hun werk, niet enkele dagen, maar vier weken de tijd geven om naar iets anders te zoeken.”

Rapport Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten
In oktober vorig jaar kwam het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer met aanbevelingen om structureel iets te doen aan de moeilijke situatie van arbeidsmigranten. Een van de aanbevelingen is een harde scheiding tussen werken bij een uitzendbureau en de woonsituatie. Het is de bedoeling dat het volgende kabinet de adviezen concreet uitwerkt. Emile Roemer vindt dat er nu al maatregelen nodig zijn om misstanden in de werk- en woonsituatie van arbeidsmigranten aan te pakken.

Bron: NOS, 9 juni 2021

Lees ook
Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, eerste rapport
Hulp nodig van gemeenten bij vinden woonlocaties voor arbeidsmigranten
Beleid voor huisvesting arbeidsmigranten schiet tekort