"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Al 500 jongeren met een autismeprofiel via ITvitae werkzaam als ICT-specialist

Inclusieve oplossing ICT-vacatures
Al 500 jongeren met een autismeprofiel dankzij ITvitae aan het werk als ICT-specialist

Esmee is de 500ste kandidaat die dankzij de aangepaste ICT-opleidingen, bemiddeling en begeleiding van social enterprise ITvitae duurzaam aan het werk is als data scientist bij haar werkgever ING in Amsterdam.

Anneke Vlijm en Esmee
Anneke Vlijm en Esmee

Esmee is 28 jaar en een zeer gewaardeerde collega en ICT-professional. Ze werkt met veel plezier samen met haar team binnen ING aan ingewikkelde vraagstukken. Esmee heeft een roerige schoolcarrière achter de rug. Ooit begonnen met Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam viel ze na twee jaar uit. Met hernieuwde moed startte ze een treetje lager met de hbo Lerarenopleiding Wiskunde. Dit bleek toch geen passende keuze. In dat jaar werd eveneens duidelijk dat Esmee een autismeprofiel heeft en kreeg zij de officiële diagnose. Vervolgens startte Esmee met de opleiding Biologie aan de universiteit dit maal tot en met haar bachelor. Toch koos Esmee ervoor om haar studie in 2021 voort te zetten bij ITvitae die gespecialiseerd is in het opleiden en bemiddelen van kandidaten met autisme en hoogbegaafden. Met succes volgde Esmee de opleiding Data Engineering / Data Science en de rest is geschiedenis.

Het verhaal van Esmee staat niet op zich. Het overgrote deel van de studenten die bij ITvitae een ICT-opleiding volgen zijn uitgevallen op het hbo of de universiteit omdat het reguliere onderwijs onvoldoende rekening houdt met neurodiverse studenten. Velen vallen uit en komen zonder perspectief thuis te zitten. Voor de oprichters van ITvitae, Frans de Bie en Peter van Hofweegen, de reden om eind 2013 te starten met de social enterprise en aangepaste ICT-opleidingen in kleine lesgroepen aan te bieden. Hun doel: uitgevallen jongeren met een autismeprofiel of hoogbegaafdheid een plaats bieden op de arbeidsmarkt, hen mee laten doen in de maatschappij en een eigen inkomen laten verdienen. Inmiddels heeft ITvitae al 500 jongeren een nieuwe toekomst kunnen bieden als ICT-professional.

Duurzaam
In de huidige extreem krappe ICT-arbeidsmarkt is het vinden van een vacature een mindere uitdaging, belangrijker is het vinden van een werkgever die openstaat voor neurodiversiteit en meedenkt over wat deze medewerker nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Peter van Hofweegen, directeur ITvitae Detachering: “Een plaatsing is duurzaam als de werkgever bereid is om ondersteuning te bieden op de werkvloer. Deze ondersteuning is over het algemeen niet vakinhoudelijk gerelateerd, maar gaat vooral over de werkomstandigheden, zoals een rumoerige werkplek, onduidelijke afspraken of onverwachte zaken. Wij helpen onze opdrachtgevers hierbij en ondersteunen zowel de kandidaat met jobcoaching als zijn of haar omgeving. Esmee is bij ING in een warm bad beland. De bank werkt sinds tien jaar met het programma Onbekend Talent en biedt neurodiverse medewerkers ondersteuning waar nodig en een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.“

Bron: ITvitae, 29 november 2022

Lees ook
Interview met ITvitae

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.